Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost renovat parţial şi dotat cu echipamente informatice în urma unei investiţii de 33.000 de euro, realizată în cadrul proiectului „O şansă pentru viaţă”. Programul îşi propune să crească numărul românilor care donează sânge, în condiţiile în care doar 2% din populaţie face acest lucru, un numar redus spre deosebire de 10% cat este media europeana. Până acum, o persoană care voia să doneze sânge, îşi petrecea peste două ore în centul de transfuzii, acum toată această operaţiune se poate face în numai o oră.
Pentru modernizarea Centrului de Transfuzii o cunoscută companie de telefonie mobilă a contribuit cu 23.000 de euro, restul de 10.000 euro fiind donaţi de comunitate, în urma campaniei de strângere de fonduri iniţiate de React îm 2011. Valoarea totală pentru renovarea întregului centru se ridică la 100.000 de euro. Datorită renovării parterului clădirii, organizarea s-a îmbunătăţit, dacă până acum un donator petrecea peste două ore până ajungea să doneze sânge, acum în numai oră
„Construit în 1952, Centrul de Transfuzii Bucureşti nu a mai fost renovat înca de la înfiinţare. De aceea, am decis să continuăm programul „O şansă pentru viaţă” cu renovarea acestei instituţii atât de importante pentru salvarea de vieţi omeneşti. Am finalizat de renovat parterul clădirii, iar prin recompartimentarea spaţiului de recepţie şi administrativ, timpul de aşteptare al donatorilor s-a redus cu 50%. În lunile următoare, vom extinde lucrările de modernizare şi la celelalte zone destinate donatorilor, a spus Florina Tănase, Director Regulatory, Legal and Corporate Affairs, la o cunoscută companie de telefonie mobilă.
„O şansă pentru viaţă” este cel mai amplu program naţional de donare de sânge din România, cu ajutorul căruia au fost salvaţi peste 140.000 de oameni, pe parcursul ultimilor 4 ani. Pâna in prezent, peste 100.000 de persoane au donat sânge, colectându-se aproximativ 40.000 de litri de sânge anual.
În fiecare lună la Centrul de Transfuzii donează aproximativ 5.000 de persoane. Conform legii, în România donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun timp de o lună, dacă donarea se face la instituţia de profil, din localitatea de domiciliu. Sau din cea în care donatorul este angajat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!