Mădălinei (am decis să-i spunem aşa) i se simte teama-n glas de fiecare dată când vorbeşte de soţul ei. Au fost căsătoriţi 15 ani şi în tot acest timp bătut-o de foarte multe ori, cu o violenţă greu de descris în cuvinte.
Au divorţat, dar ea, neavând unde să locuiască, a rămas în casă cu el. “Când eram gravidă cu unul dintre copii, m-a trântit pe jos şi mi-a dat un cuţit în spate. Am chemat poliţia. Eram plină de sânge şi pe faţă. Mi-au spus că nu au ce să facă şi că trebuie să merg la Institutul de Medicină Legală, să-mi fac certificat şi să-l dau în judecată. Păi nu era evident că eram o victimă? Nu i-au făcut nimic. Atunci i-am întrebat disperată: «Chiar trebuie să mă vedeţi moartă pe jos ca să luaţi măsuri?»”, ne-a spus Mădălina.
Femeia ne povesteşte că multă vreme a sperat că bărbatului îi va fi ruşine de copii şi va înceta să o mai bată. Din păcate însă nu a fost aşa. “«Na, mai zi ceva acum», striga el la mine atunci când plângeam şi îi spuneam să nu-mi mai care pumni în faţă. Dacă tăceam, tot nu era bine, că zbiera la mine: «Nu zici nimic, îţi place, înseamnă » şi continua să mă lovească. Dacă se băga vreun copil să-l oprească, îl snopea şi pe el”, îşi aminteşte Mădălina. Femeia, împreună cu cei doi copii ai săi, se află acum într-un centru din Bucureşti, special înfiinţat pentru cazuri ca al ei.
Deşi ştie că aici e protejată, sunt nopţi în care se trezeşte şi nu mai poate să adoarmă de frică: dacă o găseşte bărbatul? Mădălina e convinsă că va veni vremea când nici ea, nici micuţii ei nu vor mai putea rămâne la centru şi atunci soţul ei ar putea să o găsească, iar întâlnirea să se dovedească fatală. “Dacă m-ar prinde acum, m-ar omorî în bătaie, că am avut curajul să plec de la el”, ne-a zis plângând femeia. Îşi doreşte foarte mult ca legile în materie de protecţie a mamei şi copilului să se schimbe şi indivizi ca fostul ei soţ să fie pedepsiţi pentru actele lor de violenţă.
Cazul victimelor care cer ajutor s-a triplat
În urmă cu câteva zile, Libertatea a publicat un sondaj CURS care arăta că, în ultimul an, 1.200.000 de femei au fost bătute. Aceasta înseamnă că, la fiecare două minute, un soţ îşi bătea nevasta. Dintre toate victimele, numai un procent a cerut ajutorul autorităţilor. Anul acesta, cazul femeilor care au cerut ajutorul Asociaţiei Diaconia s-a triplat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009. “Femeile care vin la noi au recunoscut că au acceptat să stea cu soţii lor violenţi în casă, fiindcă nu au avut altundeva unde să locuiască”, ne-a spus preotul Cătălin Dabu, directorul Asociaţiei Diaconia, care oferă sprijin victimelor violenţei domestice. El a precizat că motivele pentru care se produc certuri şi mai ales bătăi în familie sunt băutura, gelozia şi, nu în ultimul rând, situaţia materială precară.