Verificările inspectorilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au scos la iveală produse care ar putea pune în pericol până şi viaţa animalelor, nu doar pe aceea a oamenilor. Două tone de mâncare gătită, destinată comercializării în mai multe supermarketuri, au ajuns la gunoi. “Oamenii cumpărau mâncarea, iar acasă, constatau că nici pisica sau câinele nu mânca acele alimente. Erau bune doar de aruncat”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC. Sare în loc de brânză şi lapte cu multă apă sunt doar câteva dintre neregulile pe care inspectorii de la ANPC le-au găsit în urma controalelor făcute la 663 de agenţi comerciali.
– Produsul cu cele mai multe nereguli este brânza de burduf. Astfel, din probele de brânză de burduf recoltate, în cazul a 67% au ieşit probleme. În Suceava, brânza de burduf prezenta un conţinut de umiditate de 49,6%, faţă de 48% cât ar fi trebuit să aibă, iar conţinutul de sare era de 8,4%, faţă de maximum de 3% prevăzut. În Bucureşti, într-un supermarket se vindea brânză de burduf (fără date de identificare), ce prezenta suprafaţa puternic deshidratată şi culoare galben intens. Iar într-un magazin din Cluj-Napoca se vindea produsul “brânză de burduf” ambalat în pungi din polietilenă, iar ca urmare a manipulărilor repetate, acesta devenise impropriu consumului.
– Telemeaua de vacă din multe magazine controlate era plină de sare, apă şi mai puţin lapte. Dar, au fost şi supermarketuri care vindeau brânză stricată. Astfel, în Vaslui, se comercializa telemea din lapte de vacă cu miros de fermentaţie, iar saramura de conservare avea un aspect tulbure şi miros nespecific.
– Nici laptele nu este sănătos. În urma verificărilor a peste 125 de tone de lapte, la 24 de tone s-a constatat că nu conţineau procentul de grăsime trecut pe ambalaj şi aveau mai multă apă decât prevede legea.
Preparau ciorbă nouă peste cea veche
În Capitală a fost găsit “macrou prăjit” cu aspect deshidratat, specific unui produs vechi. Mai multe restaurante preparau ciorba de burtă peste cea rămasă din ziua precedentă. “Dacă seara mai erau trei porţii de ciorbă, a doua zi, peste acestea, care trebuiau aruncate, ei veneau şi mai puneau mâncare pregătită proaspăt şi o amestecau”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC. De asemenea, au fost descoperite mai multe cantine unde vasele în care se comercializau produsele erau murdare. l În Galaţi, a fost găsită o cantitate mare de cârnăciori rotisaţi având înscris pe eticheta de preţ “valabilitate 24 de ore”, produse care, conform raportului de fabricaţie, aveau data-limită de consum depăşită. l În judeţul Neamţ s-au descoperit pulpe de pui expirate de 20 de zile, pui grill expiraţi de 5 zile, carne de pasăre expirată de o zi – toate în stare refrigerată.
Ţi s-a întâmplat şi ţie să cumperi astfel de alimente? Scrie-ne la subiecte@libertatea.ro
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro