Libertatea: Cum era copilul Ştefan Bănică junior?
Ştefan Bănică junior: Am fost un copil vesel, m-am bucurat de perioada copilăriei şi a adolescenţei şi, cu puţin noroc, mi-am împlinit visurile de atunci.
V-aţi dorit vreodată să deveniţi altceva decât artist?
Sincer, nu. Am mai spus- o ca pe o glumă că la 5 ani aveam în minte trei meserii: actor, clovn sau miliţian. Cu timpul, mi-am dat seama că ultimele două meserii seamănă prea mult între ele şi am hotărât să mă fac actor.
Când şi cine v-a descoperit talentul?
M-am pregătit pentru Institutul de Teatru cu regretatul actor şi profesor Petrică Gheorghiu, practic, el m-a descoperit. Dar cel care mi-a modelat talentul şi dragostea pentru meserie a fost profesorul meu de actorie Ion Cojar, un mare pedagog. Partea muzicală a venit de la sine, la un moment dat, având compoziţiile mele, textele mele, pe care simţeam nevoia să le exprim. Poate că succesul se datorează respectului pe care îl am faţă de profesia mea şi faţă de public.
Melodiile dvs. sunt inspirate şi din viaţa reală?
Unele dintre ele, cu siguranţă. Luaţi, de pildă, cântecele cu mesaj social, ascultaţi “Protest” de pe albumul “Împreună” sau “E dreptul tău” şi “E beznă rău (în capul tău)!”, de pe discul “Super- love” şi o să regăsiţi societatea în care trăiţi. Iar cântecele de dragoste sunt inspirate din viaţa care freamătă în jurul meu, din viaţa mea.
E adevărat că tatăl dvs. v-a spus să nu cântaţi niciodată gratis?
Evident că a fost o glumă. Şi azi, după atâţi ani, se mai întâmplă să cânt ore în şir cu colegi de trupă sau cu foşti colegi pur şi simplu de plăcere. Eu l-aş cita pe Bregovici în cazul ăsta, spunând că am norocul “să fac o meserie pe care aş fi făcut-o oricum şi gratis”. În rest, banii pe care am ajuns să-i câştig din concerte şi din spectacole sunt un rezultat firesc al muncii mele.
Aţi juca vreodată în telenovele?
Nu.
Cât de mare credeţi că este rolul părinţilor în dezvoltarea copiilor?
E normal să-ţi doreşti tot ce e mai bun pentru copiii tăi. Fiecare are drumul lui în viaţă. Ca părinte, sunt lângă ei sprijinindu- i în drumul pe care deja au pornit. Am norocul de-a avea nişte copii extraordinari, sensibili şi receptivi şi încerc să le spun ce cred eu că e bine să faci în viaţă. Ei ascultă, filtrează şi iau, probabil, de la mine şi de la mamele lor ceea ce le foloseşte. Dar cel mai important e ca ei să ştie că noi îi iubim enorm.
V-aţi dori ca şi copiii dvs. să vă calce pe urme? Ce talente au Radu-Ştefan şi Violeta?
Îmi doresc ca Radu-Ştefan şi Violeta să facă tot ceea ce simt ei. Dacă viaţa îi va îndrepta spre meseria mea, asta nu ştiu deocamdată. Amândoi sunt talentaţi la dans, la muzică, dar sunt prea mici ca să vorbim despre o certitudine în direcţia asta.
Vă consideraţi un tată-model?
Important e ca ambii mei copii să mă considere un tată-model, eu îmi doresc cu toată inima să fiu un tată bun.
Vă veţi petrece vacanţele, ca şi până acum, împreună cu copiii?
Bineînţeles.
Ce proiecte noi aveţi?
În zilele următoare pregătesc un nou videoclip pentru piesa “Alerg printre stele”, de pe albumul “Altceva”, în colaborare cu Pacha Man. Este al patrulea single extras de pe acest album, după piesele “Nu e prea târziu”, “Ce e dragostea?” (feat. Marius Moga) şi “Noaptea de Crăciun”. “Alerg printre stele” e o piesă care se încadrează perfect în conceptul albumului “Altceva”, nu e un rocknroll, are influenţe reggae şi un text în care mă regăsesc. Iar videoclipul va fi unul inedit. Sper să vă placă. Pentru toamna acestui an pregătesc un nou turneu naţional, al 14-lea sezon al emisiunii “Dansez pentru tine” şi închidem anul cu tradiţionalele concerte de Crăciun de la Sala Palatului, pentru al treisprezecelea an consecutiv.
Joacă în «Pescăruşul», alături de Emilia Popescu
Ştefan Bănică jr e fascinat de personajul pe care îl interpretează acum pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti, fiind convins că acest rol i se potriveşte mănuşă.
Ştefan Bănică şi Emilia Popescu, un cuplu consacrat al scenei teatrului românesc
“Poate cel mai aproape de mine, ca situaţie de viaţă, este cel mai nou personaj pe care-l joc acum, Trigorin din “Pescăruşul” lui Cehov. Este un spectacol de referinţă, în regia lui Claudiu Goga, cu care care am avut de curând premiera. Este prima dată când joc Cehov, o experienţă extraordinară, alături de colegii mei de la Teatrul de Comedie, Emilia Popescu, Vladimir Găitan, Mirela Oprişor, Dragoş Huluba, Carmen Tănase, Gheorghe Dănilă, dar şi doi actori tineri foarte talentaţi, Anca Dumitra şi Alexandru Pavel. Vă aşteptăm la Teatrul de Comedie ca să vedeţi acest spectacol, care, credeţi-mă, merită să fie văzut”, ne-a dezvăluit Ştefan.
Citiţi mâine în ce ţară vrea să trăiască de acum înainte Ştefan Bănică