Încadrarea în unul din gradele de invaliditate se face în urma unei expertize medicale efectuate de medicul specializat, ca urmare a cererii solicitantului.
Acesta va depune documentele la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Teritoriale de Pensii în funcţie de domiciliu sau, pentru militari, la Comisiile de Expertiză Medico-Militară de pe lângă spitalele aferente.
Au dreptul la pensie de invaliditate persoanele care şiau pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
- accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale;
- neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
- bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca;
- mai beneficiază persoanele care îşi pierd capacitatea de muncă în perioadele când satisfac serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus; fiind elevi/studenţi ai unei şcoli militare, cu excepţia liceului militar;
- accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale pe perioada practicii profesionale ca elev, ucenic sau student;
- participării la Revoluţia din decembrie 1989. În acest caz beneficiază de aceleaşi drepturi cu cei care au suferit accidente de muncă.
Cum se face încadrarea
Invaliditatea poate fi de trei grade:
1. caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
2. caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de îngrijire;
3. caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă. În acest caz, persoana poate să presteze o activitate profesională, corespunzătoare cu cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Obligaţii şi drepturi
- pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor.
- pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, periodic, la intervale de 1-3 ani, până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
- pensionarii de invaliditate cu gr. I şi II de invaliditate nu pot cumula pensia de invaliditate cu venituri obţinute din activitatea profesională.
- pensionarii de invaliditate cu gr. III pot cumula pensia de invaliditate cu venituri din activitatea profesională.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!