În primul rând, sunt scutiţi cei care nu deţin receptoare radio şi/sau TV. Dar, pentru a beneficia de scutire, aceştia trebuie să depună la sucursala de electricitate de care aparţin (Enel, Electrica, E.on etc) o solicitare şi o declaraţie-tip pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio şi/sau TV la adresa de domiciliu, precum şi o copie după actul de identitate al titularului de contract, în două exemplare.
Mai sunt scutite de la plata taxei radio/TV următoarele categorii de persoane fizice:
– Familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, care au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială, în baza Legii nr. 416/2001;
– Pensionarii Societăţii Române de Radiodifuziune şi ai Societăţii Române de Televiziune;
– Pensionarii proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori, ale căror drepturi au fost stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000 (Dovada încadrării în această categorie este decizia de pensionare sau talonul de pensie);
– Persoanele diagnosticate ca fiind surdomute (numai pentru taxa radio).
Acte normative speciale
De asemenea, sunt scutiţi de taxa radio/ TV cei care beneficiază de prevederile unuia din următoarele acte normative:
– Legea 341/2004 privind recunoştinţa faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din decembrie 1989, dacă au venituri lunare mai mici decât salariul mediu brut pe economie.
– Legea 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război;
– Legea 167/2002 privind văduvele de veterani de război (scutire de 50%);
– Decretul-lege 118/1990 republicat, Legea 55/1998, OG 105/1999, Legea 189/2000, OUG 214/1999 cu modificările şi completările ulterioare privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate, din motive etnice, de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1954;
– Legea 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961.
Dacă deţii mai multe locuinţe
În fine, dacă deţineţi două sau mai multe locuinţe, veţi plăti taxa pentru una singură, dar pentru asta trebuie să depuneţi la furnizorul de curent electric:
– declaraţie-tip pe proprie răspundere că în aceste imobile nu locuiesc alte persoane;
– copii după factura de energie electrică de la domiciliu şi de la locuinţa/locuinţele pentru care solicitaţi scutirea;
– copie după actul de identitate al titularului de contract pentru imobilul în cauză.
E bine de ştiut
Când trebuie depusă solicitarea. Scutirea de la plata taxei se face începând cu luna următoare depunerii solicitării. Declaraţia pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata taxei radio/TV trebuie reînnoită anual, cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea termenului de 12 luni de la ultima declaraţie depusă, pentru a putea beneficia în continuare de scutire.