- Cenzorul asociaţiei de proprietari. Important e să fie priceput în problematica asociaţiilor de proprietari şi să îşi facă treaba în mod conştiincios, prin verificarea actelor şi avizarea sau nu a acestora sub semnătură. Cenzorul transmite preşedintelui toate observaţiile sale scrise.
- Oricare dintre proprietarii din asociaţie poate sesiza în scris o ilegalitate, o anomalie preşedintelui asociaţiei de proprietari, căruia trebuie să-i relateze pe scurt cele constatate personal cu privire strict la banii din asociaţie sau despre proprietatea comună. Preşedintele va da, spre verificare, cenzorului.
- Dacă preşedintele şi cenzorul nu îşi fac treaba, intervine primăria locală, prin serviciul de relaţii cu asociaţiile de proprietari. Aceste servicii au, potrivit Legii nr. 230/2007 şi Legii nr. 259/2007, obligaţii de exercitare a controlului asupra activităţii financiar-contabile la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari, precum şi obligaţii privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea de amenzi.
Proprietarii îi pot face plângere penală
În condiţiile în care nici funcţionarii primăriei nu îţi rezolvă problema, va trebui să acţionezi personal prin a identifica abuzul, înşelăciunea etc. Pentru a fi convins că ai dreptate, cere în scris părerea unei instituţii de specialitate în domeniu (gen F.A.P.R.). Dacă se confirmă bănuiala şi practic te consideri prejudiciat, trebuie să acţionezi fie pe cale penală împotriva celui pe care îl consideri vinovat de situaţie, printr-o plângere penală adresată Parchetului de pe lângă judecătoria teritorială/ de sector, fie pe cale civilă, direct în instanţa de judecată. Instanţa va decide dacă este nevoie, la cererea uneia dintre părţi, de expertiză financiar-contabilă.
Informaţii oferite de Radu Opaina
Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România.
www.fapr.ro