Povestea care a pus pe jar România
August 2007. Elodia Ghinescu, o avocată din Braşov, soţie de poliţist şi mama unui copil de numai doi ani şi jumătate, a dispărut de acasă în noaptea de 29 spre 30 august.
Septembrie 2007. Pe 17 septembrie, o echipă de anchetatori de la Bucureşti a mers la Braşov. Soţul femeii, poliţistul Cristian Cioacă, a fost reţinut, fiind acuzat de omor. Ulterior, a fost lăsat liber, din lipsă de probe.
Octombrie 2007. Zeci de obiecte, între care şi o uniformă de poliţist, care aparţineau soţilor Ghinescu-Cioacă, au fost descoperite într-o pădure din apropierea Braşovului.
Ianuarie 2008. Cioacă a ajuns din nou în arest. De data aceasta, în dosarul în care fusese acuzat că a spart adresa de e-mail a Elodiei.
Februarie 2008. Poliţistul a fost eliberat la începutul lui februarie, de către judecătorii Curţii Supreme.
Octombrie 2008. Părinţii Elodiei au dat anunţ la mica publicitate în care solicitau informaţii care i-ar fi putut ajuta pe procurori.
Noiembrie 2008. Procurorii au scotocit lacurile îngheţate din jurul Braşovului.
Februarie 2009. Avocata Elodia Ghinescu a fost declarată dispărută oficial.
Mai 2009. Anchetatorii au reluat căutările Elodiei. Lacurile şi pădurile din apropierea Braşovului au fost luate iar la puricat, dar în zadar.
August 2009. La aproape doi ani de la dispariţia nevestei, poliţistul Cristian Cioacă a fost audiat din nou de procurori. În schimb, acesta a cerut închiderea dosarului.
El îl urmăreşte pe poliţist de mai bine de 700 de zile
Chiar şi fără existenţa cadavrului Elodiei Ghinescu, ancheta merge mai departe. De peste 700 de zile, poliţiştii şi procurorii încearcă să strângă probe care să-l înfunde pe Cioacă. De altfel, toate dovezile adunate până acum i-au dus pe anchetatori la concluzia că Elodia a fost ucisă, iar principalul suspect este chiar soţul ei, ofiţerul Cristian Cioacă. “Urmărirea penală continuă, chiar dacă trupul femeii nu a fost găsit. Am aceeaşi dăruire şi pasiune ca atunci când am preluat cazul. Elodia Ghinescu a fost declarată, oficial, dispărută, prin hotărâre judecătorească. Peste trei ani, magistraţii o vor declara moartă, moment în care Cioacă poate fi trimis în judecată. Asta dacă până atunci nu vom găsi cadavrul avocatei”, ne-a declarat procurorul Marius Iacob, cel care coordonează ancheta. Dacă până în anul 2022, adică peste 13 ani, nu vor exista probe solide care să-l înfunde pe poliţist, iar cadavrul soţiei sale nu va fi găsit, Cioacă va scăpa basma curată pentru că dosarul se va prescrie.
După finalizarea anchetei, cazul va ajunge în manualele poliţiştilor
Cazul misterioasei dispariţii i-a incitat atât de mult pe specialişti, încât s-a vorbit, la un moment dat, să devină obiect de studiu pentru studenţii de la Academia de Poliţie “Al. Ioan Cuza”. Adjunctul acestei unităţi de învăţământ, chestorul Mihai Bădescu (foto dreapta), ne-a explicat, în exclusivitate, în ce condiţii ar putea să ajungă Elodia în manualele viitorilor poliţişti: “Ancheta e în derulare, iar cazul nu poate ajunge încă material de studiu. Dosarul, care aduce în discuţie crima perfectă, profilul psihologic al prezumtivului asasin, tacticile de criminalistică, e complex şi ne interesează, dar îl vom plasa în zona didactică după finalizarea anchetei”.
Weekendurile cu Patrick, singura alinare a părinţilor Elodiei
Chiar dacă au trecut doi ani de când nu mai ştiu nimic de fiica lor, părinţii Elodiei Ghinescu încă mai speră ca, la un moment dat, să o găsească. “Părinţii Elodiei se trezesc gândindu- se la ce ar putea să mai facă să o găsescă. Singura lor alinare e faptul că judecătorii le-au dat dreptul să-l ia acasă pe Patrick (foto stânga) un weekend pe lună. Acum pot să se asigure că micuţul de cinci ani are parte măcar de dragostea lor, dacă mama lui a dispărut”, ne-a spus avocata Crina Radu, apărătoarea familiei Ghinescu.
Profesorul criminalist Tudorel Butoi: «E un omor urmat de distrugerea cadavrului»
“Trecerea timpului încadrează şi mai mult cazul la dispariţii cu suspiciuni de omor. Interpretarea comportamentului afişat de Cioacă în aceşti doi ani, dar şi absenţa oricărui semn de viaţă din partea femeii îmi întăresc convingerea că avem de-a face cu un omor urmat de ascunderea sau distrugerea cadavrului. În ceea ce priveşte tăria emoţională pe care bănuiţi că Cioacă ar avea-o, vă spun că e numai un basm. Doar aparent e tare, deoarece împotriva celui care este încă poliţist nu există proba decisivă: cadavrul Elodiei”, este de părere profesor doctor Tudorel Butoi, criminalist cu peste 35 de ani de experienţă.
Trei dosare penale şi trei civile
Dacă înainte de dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, Cristian Cioacă era doar un simplu ofiţer, astăzi acesta este “blindat” cu nu mai puţin de şase dosare: trei penale şi trei civile.
• Parchetul General – dosar cu acuzaţii de omor;
•Curtea de Apel Braşov – dosar cu infracţiuni informatice;
• Judecătoria Braşov – anularea contractului prin care Cioacă a închiriat sediul unde Elodia avea cabinetul de avocatură;
• Secţia 3 Poliţie Braşov – dosar cu acuzaţii de furt între soţi;
• Judecătoria Braşov – anularea contractului în urma căruia poliţistul a obţinut 10.000 de euro după ce a renunţat la precontractul prin care ar fi trebuit să achiziţioneze o casă împreună cu soţia sa;
• Tribunalul Braşov – stabilirea programului conform căruia părinţii îl pot vizita pe micuţul Patrick (5 ani).