Firmele care au până la 10 angajaţi cedează statului 70% din câştig sub formă de taxe şi impozite, iar salariaţii care au venituri suplimentare ca PFA trebuie să achite şi pentru acestea contribuţia inviduală la fondul de pensii, de 10,5% din venitul suplimentar net.
Asta aduce 2016 pentru categoriile menţionate. În acest moment, cei care lucrează şi pe cont propriu plătesc doar contribuţia pentru sănătate, de 5,5%, şi impozitul pe venit, de 16%.
După ce noul Cod va intra în vigoare, vor avea de plătit o taxă în plus la pensii, ceea ce înseamnă că mai bine de 30% din veniturile unui PFA ar urma să meargă la stat, faţă de doar 20% cât este impozitul în prezent.
Economiştii estimează că zeci de mii de PFA-uri vor dispărea în primele luni de la intrarea în vigoare a Codului Fiscal, din cauza taxelor mult prea mari introduse pentru persoanele fizice. Ca să scape de aceste taxe, singura soluţie va fi să închidă PFA-urile şi să deschidă microîntreprinderi.
La finalul anului trecut, în România erau peste 260.000 de PFA, din care aproape 14.300 în domeniul IT, acolo unde se înregistrează cele mai mari venituri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro