Probabil ca sa arate ca Guvernul n-are zi de odihna, nu face bai de multime ‘ca altii’ si nu se duce la paranghelii, tanarul ministru al justitiei si-a prezentat taman duminica filosofia penala, lansandu-si propriul proiect de Cod de procedura penala. Care – daca va trece ca atare prin Parlament, ceea ce nu cred – ar schimba din temelii intreaga structura a justitiei romane, modificand radical sistemul de instante si repozitionandu-le sau redefinindu-le atributiile. La randul sau, Parchetul e coborat sever, urmarirea penala putandu-se derula doar daca procurorul capata acceptul unei asa-numite Camere preliminare. Ma tem ca acest filtru proteguitor nu-i vizeaza pe infractorii de rand, ci va deveni, cum s-a incercat si cu recentele modificari procedurale aberante strecurate prin Parlament, dar respinse la promulgare, un scut pentru marii corupti din randul demnitarilor. Filosofia juridica a lui Chiuariu nu-i cel putin originala. El a ciupit cate ceva ba din sistemul penal francez, ba din cel german sau italian, rezultand nu un intreg coerent si solid, ci un mozaic. O relaxare penala exagerata e, de asemenea, inoportuna intr-o tara unde organele de ordine nu stapanesc infractionalitatea judiciara, iar cele fiscale ? pe cea economica. Mai mult, se propune ca numerosi infractori sa poata sa-si dea acordul sa fie amendati, in loc sa mearga la puscarie, iar altii sa beneficieze de confortul arestului la domiciliu. Astfel de practici exista. Dar nu intr-un stat cu institutii judiciare neconsolidate.
Proiectul e necopt si hazardat. Romania are penalisti reputati, cu o vasta experienta. In interesul ideii de justitie lucida, ar fi bine ca acestia sa se pronunte cat mai e timp. Altfel, o nazbatie, odata batuta-n cuie, poate produce efecte greu de reparat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!