Libertatea a publicat în februarie un articol amplu despre jaful de la obiectivul siderurgic românesc de la Krivoi Rog, Ucraina. Pe scurt, este vorba desopre o afacere semnată între statele fostului bloc socialist, inclusiv România, pentru realizarea unui combinat siderurgic care să prelucreze uriaşul zăcământ de fier din acea zonă a Uniunii Sovietice.
Noi urma să contruim obiectivul şi să ne recuperăm investiţiile prin preluarea unei anumite cote din fierul prelucrat. După 1990 blocul socialist a dispărut, iar partenerii de afacere de la Krivoi Rog s-au retras, mai puţin Ucraina şi România. Până în 1994 combinatul, în care ţara noastră investise deja un miliard de dolari, era gata în proprorţie de aproxiamtiv 70%.
După această dată investiţiile s-au oprit din cauze încă neelucidate şi a început un jaf de proporţii, sub numele de „conservarea obiectivului”. În acest moment, dacă statul român ar dori să evalueze investiţia făcută, nu ar mai avea ce să evalueze: cea mai mare parte a combinatului a fost furată şi vândută la fier vechi.
„Şeful mafiei fierului este Muradin Rahman”
Păun Milu, un fost macaragiu la firma de construcţii ARCOM, care a participat la ridicarea combinatului, ne-a făcut demonstraţia jafului în acel obiectiv strategic.
„În prima fază, din constructori ne-au transformat în paznici. Conducerea firmei de construcţii ARCOM, deşi primea, şi primeşte, anual 1.000.000 de dolari ca să asigure paza, a vândut bucăţi mari din combinat sub formă de fier vechi cu avize de expediţie false”, ne-a spus Păun Milu. Fostul macaragiu, acum pensionat, ne-a pus la dispoziţie şi imagini cu autocamioanele româneşti care iau fierul din combinat, cu avize de expediţie fictive – pentru a se pierde urma materialelor – îl duc la sediul firmei ARCOM din localitatea Mayak, la 12 kilometri distanţă de combinat, de unde metalul este preluat de camioane urcrainiene şi duse la vânzare. Milu ne-a pus la dispoziţie mai multe copii ale unor asemenea avize de expediţie, unele chiar cu 15 tone pentru un singur transport.
„Nu pot vinde materialele direct din combinat, pentru că acolo este administrator statul român, iar poliţia din Ucraina i-ar putea prinde, de aceea le mută la Mayak, unde este terenul particular al ARCOM şi de unde pot vinde oricui, pot face ce vor. La Mayak am fotografiat şi maşinile şefului mafiei de fier, un ucrainean pe nume Muradin Zaher Rahman. Am sesizat autorităţile din România, dar degeaba…”, ne-a explicat Păun Milu. Alfel spus, pe hârtie se fac doar transporturi de la ARCOM la ARCOM, iar marfa dispare pe traseu.