Din cauza hârtoapelor uriaşe, cei opt kilometri din drumul care leagă Buneşti de Viscri sunt parcurşi cu greu de turiştii care vor să ajungă într-unul din cele mai frumoase sate tradiţionale din lume.
Totuşi, după reclama făcută zonei chiar de prinţul Charles, Viscri a devenit patrimoniul UNESCO, însă o asemenea titulatură nu domoleşte spiritul antreprenorial al sătenilor.
O localnică a găsit afacerea perfectă pentru a stoarce ceva bani de la zecile de mii de turişti străini care ajung anual aici.
În fiecare dimineaţă, femeia se trezeşte cu noaptea-n cap, îşi parchează maşina în faţa celei mai populare locuinţe din Viscri, cea a prinţului, întinde o tarabă improvizată şi începe să-şi aranjeze tacticos marfa cu legume şi fructe.
Marfa vine din angroul de lângă Braşov
“Le aduc din angroul Stupini, de lângă Braşov. Roşiile le vând cu 8 lei/kg, caisele şi căpşunile costă 10 lei (casoleta de 200 g). Nu merge treaba în fiecare zi, dar când prind un autocar cu străini îmi scot pârleala pentru zilele în care stau degeaba”, ne spune precupeaţa.
Ai zice că fiecare are dreptul să câştige un ban cinstit… Dar dacă priveşti din depărtare tabloul casei rustice pentru care membrii casei regale renunţă zile în şir la confortul palatului din Londra, plus “pata” legumelor şi fructelor din “plastic”, importate din Turcia, concluzia e una singură: nu ştim să preţuim ceea ce alţii construiesc pentru noi, ba chiar dacă se iveşte ocazia, mai şi dăm puţin cu piciorul!
foto: Alexandru Iorgulescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro