După ce mulţi români s-au plâns că au plătit taxe prea mari când au scos bani de la bancomat, fără să ştie acest lucru, Protecţia Consumatorului a dat un ordin prin care obligă băncile să afişeze pe ecranele bancomatelor comisioanele pentru fiecare operaţiune. Costurile exacte ale tranzacţiei nu vor fi însă foarte uşor de aflat, din moment ce vor fi exprimate procentual, nu în bani. Cel mai răspândit comision este cel de retragere de numerar.
Ca să‑ţi faci o idee, de fiecare dată când scoţi bani de la un bancomat deal băncii care ţi-a emis cardul plăteşti în medie 0,25% din suma retrasă sau comisionul minim de 50 de bani. De exemplu, la 1.000 de lei vei lăsa băncii 2,5 lei, iar la 10 lei scoşi – 50 de bani. Dacă vrei doar să vezi câţi bani ai în cont, ţi se reţin cel puţin 20 de bani din cont.
Atenţie, dacă ai prin apropiere ATM-ul altei bănci şi apelezi la el, aceleaşi operaţiuni te costă şi de peste cinci ori mai mult. În România sunt 10,6 milioane de carduri active în acest moment, potrivit BNR. Pentru a aplica noile reglementări, băncile vor trebui să modifice softul bancomatelor. Iar orice cost suplimentar, avertizează bancherii, se va transfera către posesorul de card. Altfel spus, din primăvară, românii care-şi primesc banii pe card s-ar putea trezi cu comisioane majorate.
Așteptăm întrebări și sugestii la adresa de e-mail baniitai@libertatea.ro
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!