Cei mai mulţi bani se pierd din TVA (72 de miliarde de lei), din mişmaşurile pe care le fac producătorii şi comercianţii de carne (10 miliarde de lei) şi din munca la negru (20 de miliarde de lei).
“Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări. Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii”, a declarat acesta, adăugând că “lucrurile au scăpat de sub control”.
Anul trecut, statul a colectat din taxe şi impozite 173 de miliarde de lei, însă a pierdut din evaziunea fiscală peste 100 de miliarde de lei. Cei mai mulţi bani s-au pierdut din TVA, unde gaura a ajuns la 72 de miliarde de lei.
“S-a tot discutat despre evaziunea fiscală la pâine, dar vă atrag atenţia că la pâine e chiar mai mică decât în alte zone. La carne, după estimările noastre, evaziunea fiscală e mai mare de 80%, este imensă”, susţine Ionuţ Dumitru.
Potrivit Consiliului Fiscal, statul pierde enorm şi din munca la negru: în România există 1,55 milioane de persoane care lucrează fără acte, iar banii neîncasaţi de stat ajung la 20 de miliarde de lei.
“Nu le poţi cere oamenilor conformare voluntară, când aceştia trebuie să meargă la spital cu aspirina în buzunar”, conchide Ionuţ Dumitru.
«Nu avem sistem electronic»
Guvernatorul BNR consideră că unul din motivele pentru care românii preferă să fie ilegalişti e legat de neadaptarea la mijloacele moderne.
“După 14 ani, văd că nu avem sistem electronic să ştim ce e cu TVA, cu plăţile de impozite. Se duce omul 60 de kilometri la capitala de judeţ ca să poată plăti impozitul”, a declarat Mugur Isărescu (foto).
România se află pe penultimul loc în Europa la colectarea veniturilor ca procent din PIB. Noi colectăm 32,7%, bulgarii şi polonezii colectează peste 36%, în timp ce Ungaria şi Italia trec de 46%.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro