Pericolele din cămară
Teoretic, este cel mai indicat spaţiu pentru păstrarea conservelor, mai ales dacă locuieşti la bloc şi nu dispui de o pivniţă. Practic, însă, cămara îşi îndeplineşte misiunea cu brio doar dacă este răcoroasă (temperatura se menţine la 8-10°C), întunecoasă, fără umezeală şi bine aerisită. Aceleaşi condiţii ar trebui să fie întrunite şi pe balcon, dacă acolo ţii conservele până la primăvară. În caz contrar…
Saramură tulbure, gem cu mucegai
Problema cu aceste conserve este că cer o atenţie constantă. Vor să le iei în seamă, să le “întrebi”, odată la câteva zile, ce mai fac. Dacă observi că murăturile fac floare, trebuie să scoţi capacul, beţişoarele şi/sau greutatea pusă peste gogoşari, castraveţi etc. şi să le speli cu apă clocotită. Speli şi gura borcanului. Scoţi o parte din saramură, o strecori prin tifon dublu şi o torni înapoi în borcan, trecând-o tot prin tifon. Pui la loc beţişoarele, greutatea şi capacul, înfiletându- l atent.
Dacă, în timpul fermentaţiei, saramura se tulbură, scoţi borcanul din cămară şi îl aduci, pentru câteva zile, la o temperatură mai ridicată. Când saramura este perfect limpede, îl muţi înapoi.
La gura borcanelor cu gem şi dulceaţă s-a format un guler alb-verzui de mucegai? Trebuie să scoţi tot conţinutul, să îl mai fierbi, ca să mai scadă, şi să îl torni la loc, fierbinte. Presari un strat grosuţ de scorţişoară şi închizi borcanele.
Alte trucuri de folos
- Nu ţine borcanele pe jos, ci pe rafturi, la minimum 15-20 cm înălţime faţă de pardoseală, respectiv faţă de tavan. Lasă un spaţiu şi între ele, pentru ca aerul să poată circula.
- În perioadele geroase, înveleşte în ziare borcanele de pe balconul neînchis.
- Dacă zona de depozitare este vizitată de gândaci, şoricei sau alte vietăţi, nu încerca să scapi de ei folosind insecticide; utilizează doar capcane speciale.
Bine de ştiut: Nu deschide borcanele 30 de zile!
Pune-ţi pofta în cui în prima lună de la data depozitării în cămară, beci sau pe balcon. Atât durează procesul de fermentare a murăturilor.
Dacă deschizi borcanele mai devreme, gogoşarii, gogonelele şi castraveciorii vor avea un gust fad – nu s-au murat încă. La fel de important este să scoţi murăturile, ca să le serveşti la masă, cu o lingură din lemn, curată (nefolosită la prepararea altor mâncăruri), pentru ca gustul să nu se altereze.