Un studiu publicat pe 16 septembrie în publicația „Science Translational Medicine” arată că stările de somnolență din timpul zilei ar putea fi determinate de consumul de cafea înainte de culcare.
Câțiva oameni de știință de la o universitate din Colorado au realizat un experiment în care s-au implicat 5 subiecți, pe o perioadă de 49 de zile.
Participanții au fost rugați să consume cu trei ore înainte de culcare ori o capsulă de cofeină (echivalentul unui espresso dublu), ori o pastilă placebo. Aceștia au fost expuși atât unei lumini puternice, cât și uneia mai slabe, prima având efectul de a amâna senzația de somnolență.
Cercetătorii au descoperit că activitatea ceasului biologic este amânată cu 40 de minute cu ajutorul cofeinei, o întârziere de 2 ori mai mică decât cea produsă de lumina puternică.
Se știe că această substanță care este prezentă în cafea determină creierul să elibereze melatonină, un hormon care influențează ceasul biologic astfel încât somnul să aibă loc mai târziu. Însă, se pare că, mai mult decât atât, cafeina afectează corpul prin influențarea ritmului carcidian.
Experții susțin că această schimbare ar putea fi suficientă pentru ca oamenii să întâmpine dificultăți în a adormi și a se trezi în momentele potrivite. Rămâne neclar, însă, dacă și consumul de cafea realizat mai devreme în decursul zilei influențează în mod negativ ceasul biologic al omului.
Sursă foto: hepta.ro.