Consilierea, colacul lor de salvare
Cum putem evita scenariul îngrozitor ca unui copil violat, în viitor, judecătorul să nu i se adreseze cu: “Inculpat, pentru abuz sexual asupra unui minor, eşti condamnat la 11 ani de închisoare?”. În cazurile de pedofilie, e recomandată consilierea psihologică realizată de către profesionişti cu experienţă în domeniul abuzului sexual. Cu cât este făcută mai devreme, şansele de recuperare sunt foarte mari, iar micuţii pot avea o existenţă normală.
Trebuie susţinuţi de familie
Foarte importată e şi contribuţia părinţilor la vindecarea copilului. “El trebuie să fie susţinut de către părinţi, să se simtă în siguranţă lângă ei. Aşa, le va spune ce s-a întâmplat atunci când poate şi când doreşte. Mesajul apropiaţilor trebuie să fie următorul: «Orice s-ar întâmpla, sunt părintele tău, te ascult şi te voi ajuta»”, îi sfătuieşte Andreea Biji pe părinţii care, din nefericire, trec printr-o asemenea nenorocire. Îngrijorător este faptul că multe cazuri de pedofilie s-au înregistrat în mediul rural, iar familia fie nu înţelege gravitatea faptelor, fie nu are resurse materiale să-l tratezeze pe cel agresat sexual. Aşa că ţine şi de noi, de societate, de sistem să-i ajutăm pe aceşti copii să zâmbească din nou şi nu să-i condamnăm, fără vină, la o viaţă trăită mai mult în beznă.
Cum recunoşti un minor agresat
Părinţii care bănuiesc că este ceva în neregulă cu micuţul lor trebuie să fie foarte atenţi la următoarele semne:
- dureri în zona vaginală/anală, înroşirea sau lezarea orificiului anal sau vaginal;
- insomnie;
- tulburări alimentare, pierdere mare în greutate sau îngrăşare;
- regresie (copilul face pipi în pat, îşi suge degetul);
- anxietate, panică;
- cunoştinţe sexuale care nu sunt în acord cu vârsta lor;
- izolare, îngrijorări excesive;
- nervozitate în prezenţa adulţilor, în special a bărbaţilor.
Citeşte în Libertatea de mâine mărturiile tulburătoare ale medicilor care au tratat leziunile fizice ale copiilor violaţi!