Dacă însă pe aceste valori ale debitelor mai mari pe care le va avea Dunărea la intrarea în ţară se suprapune şi umflarea afluenţilor din ţară, situaţia poate fi alta.
„Noi aveam două bazine mari de retenţie la Porţile de Fier 1 şi 2 care au mare capacitate de înmagazinare. Nu cred că vom depăşi ca debit 11.000 m³/s, sub debitul înregistrat în aprilie. Sectorul românesc al Dunării nu cred că va fi foarte mult influenţat de creşterile debitelor Dunării din acele ţări. Dacă va ploua şi cresc şi debitele afluenţilor din ţară, cei de după Porţile de Fier, atunci există pericolul de inindaţii. În Germania, de exemplu, sunt acum cote istorice, dar acolo debitul obişnuit al fluviului e mai mic decât debitul obişnuit al Dunării în Romănia”, ne-a explicat Mircea Cristea, director al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi.
Potrivit datelor afişate pe site-ul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, prognoza debitelor şi nivelurilor Dunării în intervalul 3 -10 iunie arată că debitul la intrarea în ţarã, secţiunea Baziaş, va fi în creştere până la valoarea de 9.100 m3/s, situându-se peste media multianuală lunii iunie care este de 6400 m3/s.
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia – Tr. Mãgurele şi în scãdere pe sectorul Zimnicea – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Galaţi şi în scãdere pe sectorul Isaccea – Tulcea.
La staţia hidrometrică Isaccea, judeţul Tulcea, nivelul se va situa peste COTA DE ATENŢIE pe toatã durata intervalului de prognozã.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro