Conservanţi şi coloranţi – din belşug
Din analiza etichetelor a reieşit că, în afară de făină, zahăr, drojdie şi sare iodată, în cozonacul industrial se regăsesc şi alte ingrediente: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuş, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori. Nici unul din produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a cozonacului. Un singur producător declară că foloseşte făină tip 000.
Cacao: între 0,5 şi 2%!
În ceea ce priveşte conţinutul de cacao, acesta variază între 0,5% şi 2%. În schimb, conţinutul de aditivi alimentari este mai mult decât generos: în cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi. Unii dintre aceştia pot provoca probleme grave de sănătate.
Riscuri pentru sănătate
Conf. univ. dr. Costel Stanciu (foto), preşedinte APC România şi coordonatorul studiului, atrage atenţia asupra câtorva din aditivii folosiţi la fabricarea cozonacului industrial: E150a – caramel simplu – poate provoca probleme gastrointestinale; E150c – caramel amoniacal – este susceptibil de declanşarea unor alergii şi distruge Vitamina B6 din organism; E150d – caramel sulfit de amoniu – poate provoca probleme intestinale; E171 – dioxid de titan – poate provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar şi la nivelul ficatului etc. Specialistul ne sfătuieşte să verificăm atent ingredientele, pe etichetă, şi să fim atenţi şi la termenul de valabilitate.
7, 3 milioane de cozonaci consumăm noi, românii, în perioada Crăciunului şi a Anului Nou