Cu toate că pare preocupat doar de fotbal, după o viaţă pe teren, ca arbitru, Libertatea vi-l prezintă pe Ion Crăciunescu (59 de ani) în rol de bucătar-şef la el acasă. Fostul “fluieraş” ne-a făcut o demonstraţie de gătit ca la carte.
“Blindat” cu şorţul de bucătărie, Ion Crăciunescu se simte în largul lui lângă aragazul unde pregăteşte o friptură delicioasă | După ce presară deasupra cacao, Crăciunescu ne arată mândru prăjitura Tiramisu pregătită în faţa noastră |
Ne invită în apartamentul lui dintr-un bloc din centrul Capitalei. Nu e o casă mare, dar a fost amenajată cu mult bun-gust. Intrăm, iar în hol ne întâmpină unul dintre cei mai mari arbitri pe care i-a dat fotbalul românesc, Ion Crăciunescu. Se grăbeşte să ne introducă în arta culinară. Da, surprinzător, fostul “fluieraş” este un as în bucătărie şi ne-a făcut o demonstraţie ca la carte.
![]() |
![]() |
![]() |
Taie carnea de vită, după care o bate… | … adaugă prosciuto crudo şi salvie, după care dă fripturile prin făină | După ce prăjeşte fripturile în unt, câte 4 minute pe fiecare parte, le aşază tacticos în farfurii |
Ion Crăciunescu este expert în fripturi. Una dintre preferatele lui este Saltimbocca. “Este o friptură care se face rapid. În fix 15 minute, este gata! Se prepară din carne de vită, prosciuto crudo şi se adaugă câte o frunză de salvie la fiecare bucată. E ceva deosebit”, ne-a mărturisit el. “Voi face şi o prăjitură Tiramisu, dar va dura, pentru că am o reţetă specială”, ne mărturiseşte Crăciunescu, în timp ce îşi începe ritualul cu ingredientele pentru desert.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_60281053ceb91a927fbddb83a9c16839.jpg)
Găteşte de când a divorţat
După o viaţă întreagă de arbitraj, fostul “fluieraş” pare să manevreze mixerul şi cratiţa şi să poarte şorţul de bucătărie la fel de bine cum conducea meciuri. Nu ratează nici un detaliu şi nu face compromisuri, atunci când prepară ceva de mâncare. “După ce am divorţat, am fost nevoit să încep să gătesc, am învăţat de ici-de colo câte ceva, mai am şi prieteni bucătari. Oricum, nevoia m-a învăţat. Acum ştiu să prepar cam orice, de la ciorbe la deserturi, şi îmi invit şi prietenii la masă”, spune el.
![]() |
![]() |
![]() |
Pişcoturile sunt date prin cafea şi apoi aşezate într-o tavă specială | Adaugă un strop de coniac, în crema pentru Tiramisu, în care a pus 4 gălbenuşuri amestecate cu 4 linguri de zahăr, 250 g de cremă Mascarpone şi 4 albuşuri bătute spumă | Pune crema peste pişcoturi, după care mai adaugă un nou strat de pişcoturi |
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_c68d6b3c91e13cc99af6191c836bb7a1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f09e0e4b568a46ca371da6f89e80fb3f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_6fddc1b5fea970c40b9b0d1f4c46f181.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_f2a2bc27beeb0388813911c7aa31d350.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_723ca514dc8e74f36c3d22df13c4bbba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_ee239f4430acad7d2451362913b953f6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_68b8c0198d1d2f73dcd067b3f5d0db12.jpg)