Anumite alimente protejează neuronii, împiedicând sau măcar încetinind degradarea lor. Căpşunele, afinele, murele şi coacăzele conţin antioxidanţi care previn apariţia bolilor neurodegenerative. Benefice pentru creier, prin conţinutul de vitamine, minerale sau antioxidanţi sunt şi somonul, cafeaua, ciocolata amăruie, ceaiul verde, legumele şi fructele verzi, dar şi usturoiul.
Un om uită, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învăţat într-o zi. Cu toate acestea, mulţi neurologi consideră că orice informaţie stocată de creier nu se pierde niciodată, ci este “împinsă” undeva în spate, unde nu mai este atât de accesibilă, dar nu imposibil de readus la suprafaţă. Aşadar, pentru a-ţi aduce aminte ceva important trebuie să faci un efort de concentrare mai mare.
Creierul e mai activ când dormim decât atunci când suntem treji. O simplă encefalogramă le-a revelat acest fapt oamenilor de ştiinţă.
Conform studiilor şi măsurătorilor, creierul uman are o capacitate de stocare a informaţiei de 5 ori mai mare decât Enciclopedia Britannica – 32 de volume, totalizând 32.640 de pagini!
Deşi reprezintă doar 2% din greutatea corpului, creierul are nevoie de 15% din cantitatea totală de sânge şi de 20% din cea de oxigen pentru a funcţiona.
Deshidratarea duce la creşterea presiunii sangvine în vasele din creier şi astfel apar durerile de cap. Aşadar, când vă încearcă o migrenă, beţi un pahar-două de apă, nu luaţi imediat medicamente. S-ar putea să aveţi surpriza să vă treacă…
Luate mult timp (ani la rând, conform specialiştilor), somniferele şi anumite pastile contra anxietăţii cresc riscul de declanşare a maladiei Alzheimer.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!