Din dosarul instrumentat de procurorii din Hunedoara reiese că, în 1998, Vili Rupa ar fi fost implicat într-o vânzare de mercur. Pentru că nu şi-ar fi primit partea sa din bani, l-ar fi snopit în bătaie pe complicele său, care a încercat să îl ţepuiască, iar acesta a murit la scurt timp la spital.
La acea vreme, hunedoreanul a fost condamnat la închisoare pentru tranzacţia cu mercur şi cercetat pentru lovituri cauzatoare de moarte, însă dosarul nu a fost soluţionat până în 2008, aşa că infracţiunea s-a prescris.
În 2012, noile tehnologii au permis ca oamenii legii să efectueze o altă expertiză la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici. În plus, aceştia au putut să audieze şi un tânăr a cărui declaraţie nu fusese luată în considerare la vremea respectivă, deoarece era minor. Cu aceste noi probe în mânecă, anchetatorii au reuşit să obţină redeschiderea dosarului lui Rupa, iar ieri, la 16 ani de la comiterea faptei, magistraţii au decis arestarea acestuia la domiciliu.
A luat 35.000 € de la statul român
Hunedoreanul, care a declarat că dosarul ar fi fost fabricat, nu s-a ţinut departe de penitenciare în toţi aceşti ani, ci a mai avut probleme cu legea şi, în plus, a pornit o serie de bătălii cu statul după ce i-au fost încălcate mai multe drepturi, după cum a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În cele două procese intentate statului român, acesta a obţinut de-a lungul timpului 35.000 de euro.
Prima dată, după ce a fost condamnat pentru trafic de mercur, CEDO i-a dat câştig de cauză după ce Rupa a povestit că a fost dus în arestul Poliţiei Hunedoara, unde a stat închis în condiţii inumane, iar ofiţerii l-au supus la “tratamente rele” şi i-au imobilizat mâinile şi picioarele în lanţuri, pe o perioadă mai mare de 80 de zile.
În 2011, România a fost condamnată, din nou, la Curtea Europeană, iar Rupa a câştigat 5.200 de euro cu titlul de daune morale. Atunci, s-a plâns că, în anul 2000, în timp ce era cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de ultraj, a fost bătut de către agenţii statului şi că plângerile sale privind tratamentul la care a fost supus nu au fost investigate corespunzător de către autorităţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro