N-am invatat nimic din inundatiile catastrofale din acest an, provocate in buna parte si de defrisarea abuziva, haotica, lacoma si necontrolata a padurilor. Masurile severe anuntate de autoritati privind supravegherea padurilor si sanctionarea drastica a celor care le taie cu nesabuinta au fost anuntate si asa au si ramas. In fapt, jaful silvic continua, si nu doar pentru gatere. Un ultim exemplu il constituie brazii de Craciun. In pofida declaratiilor responsabililor de la Romsilva, cum ca va fi recoltata doar cantitatea strict necesara, din zone bine stabilite si numai pomi marcati de padurari, realitatea a fost cu totul alta.
S-a taiat cu nemiluita si s-a furat cu toptanul, atat din padurile private, cat si din cele ale statului, iar patrulele de padurari, politisti si jandarmi nu se pot lauda ca au stavilit fenomenul ori ca au inhatat destui hoti. Desi pedeapsa poate ajunge la 15 ani inchisoare, tupeul infractorilor nu a scazut, fiind intretinut de dezinteresul sau de interventia slabanoaga a autoritatilor.
A urmat a doua etapa, cand negustori hrapareti au fixat preturi exorbitante, cerand pentru un pomisor si 1,5 – 2 milioane lei. N-au avut clienti, n-au scazut pretul, ci au preferat sa-si paraseasca marfa in piete si pe strazi. Numai in sectorul 2 au fost abandonati peste 15.000 de brazi. Ia cineva barem post factum urma inconstientilor care au savarsit aceasta crima ecologica? Pentru ca nu se poate vorbi doar de “economia de piata”, de discrepanta intre cererea mica si oferta prea mare. Vor evalua Romsilva, Mediul si Internele daunele si-i vor cauta pe vinovati si-n propria curte? Sa nu ne facem iluzii…
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!