Până acum, în România, o infracţiune pentru care pedeapsa era detenţia pe viaţă sau închisoare mai mare de 15 ani, respectiv 20 de ani, se prescria în maximum 22,5 ani de la data săvârşirii faptei. Ei bine, ieri, Camera Deputaţilor a adoptat, pe articole, proiectul de modificare a Codului Penal în sensul ca infracţiunile de omor să nu se prescrie. Modificarea adusă Codului Penal se referă şi la faptele de omor petrecute în timpul Revoluţiei sau al mineriadelor.
De fapt, este vorba de o reglementare europeană, care provine prin drepturile omului. Dreptul la viaţă este cel dintâi pe lista drepturilor fundamentale ale omuluişi nimeni, dar absolut nimeni nu poatelua viaţa cuiva. De aici şi nevoia de a nu mai prescrie crima! În Suedia, de pildă, din 2010 Parlamentul a eliminat total prescripţia pentru infracţiunile grave, inclusiv cele de omor. În multe ţări europene, infracţiunea de omor este imprescriptibilă: Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Cehia, MaltaCipru. În Statele Unite ale Americii în nici un stat omorul nu este prescriptibil. La fel şi în Canda sau în Japonia.
Da, este absolut corect.Nu poţi fi iertat, indiferent de ani, dacă ai comis o crimă! Poţi fi judecat oricând! Noul Cod Penal este just! Degeaba încearcă ciracii lui Ion Iliescu să-l scape. Pe baza legislaţiei în vigoare, crimele petrecute în decembrie 1989 s-ar fi prescris în iunie 2012. Pe baza noii legi, dosarele Revoluţiei pot fi analizate de Parchet pe termen nelimitat, lăsând deschisă posibilitatea unor noi acuzaţii. Aceeaşi soartă o vor avea şi dosarele referitoare la mineriade.
Odată şi odată se va face dreptate în ţara asta. Îmi sună-n minte ca un ecou: “Iliescu, judecat pentru sângele vărsat!” Trecutul nu se prescrie! Te urmăreşte ca o umbră toată viaţa!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro