15.000 de mineri in greva, cateva sute – autoblocati in subteran. Asta, cand, din cauza crizei americano-iraniene, barilul de titei a sarit la 70 $. Iar tratative ruso-austriece pot sa ne provoace acum si in perspectiva dificultati in procurarea gazelor. Mai ales ca traseele viitoarelor gazoducte continentate se incapataneaza sa ne ocoleasca. Iar resursele de petrol si gaze au fost cedate OMV de precedenta guvernare. Colac peste pupaza, seceta pune sub semnul intrebarii capacitatea hidrocentralelor. Dupa multi ani, timp in care in minele neinchise nu s-a facut mai nimic pentru modernizare, cresterea randamentului si imbunatatirea conditiilor de munca, guvernantii descopera ca nadejdea e tot carbunele romanesc. Asa prost, cum e. Dar nu fac mare lucru spre a revitaliza mineritul.
Dimpotriva, par a fi si neinformati, si superficiali. In urma cu doua luni nu stiau nici care-i starea stocurilor. Acum incearca sa transfere cauzele grevei in zona politicului. O fi si un sambure de asa ceva, dar a incoltit dupa ce, scotand PD de la guvernare, PNL si-a plantat rapid oamenii, chiar fara legatura cu profesia, la conducerea complexurilor energetice. Se mai arunca si perdele de fum. Pe site-ul MEF a fost postata o ciorna de strategie energetica de care specialistii ori rad, ori isi fac cruce. La doar o ora dupa ce la negocierile cu minerii intra tantos si suficient seful AVAS, Teodor Atanasiu, premierul declara ca nici vorba ca AVAS sa fi preluat complexurile. Vosganian nu pare nici el constient de gravitatea situatiei. Criza se constituie intr-o chestiune de atat de mare si urgent interes national, incat face oportuna medierea, fara balast politic, a presedintelui Basescu, proaspat revenit la Cotroceni.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!