Vecinii şi rudele i-au dat sânge
Părinţii, rudele apropiate şi vecinii din Craiova s-au mobilizat, atât cât au putut, şi au făcut donaţii pe numele băiatului, astfel încât acestuia să nu îi lipsească în nici o zi sânge. Însă rezervele s-au terminat, iar ieri, la Fundeni, pentru grupa lui Bogdan, 01 pozitiv, nu era disponibilă nici o picătură de sânge.
“Nu ne lipseşte nimic aici. Doctorii ne acordă toată atenţia, dar ieri (n.r. – alaltăieri) efectiv nu au avut cum să îi facă transfuzie pentru că nu exista sânge în spital. De-aia s-a şi umflat aşa la faţă mititelul şi i s-au înroşit ochii…”, ne spune mama băiatului, pentru a justifica parcă neputinţa de a lua asupra ei suferinţa omuleţului căruia i-a dat viaţă.
Sute de copii depind de noi
La fel ca Bogdan, zeci de copii doar la Fundeni şi sute în toată ţara îşi petrec copilăria, resemnaţi, pe un pat de spital şi îi privesc cu speranţă disperată pe medicii care le promit că-i vor face bine, pentru că nu ştiu să ne ceară ajutorul şi nici nu-şi mai pot striga durerea. Deşi nu are secţie de pediatrie, la Institutul Fundeni sunt internaţi circa 90 de copii, din care 30 au nevoie de sânge zilnic.
“Ne confruntăm cu o mare criză de sânge. Dacă pacienţii cronici pot fi amânaţi, problema e cu cei care suferă de boli hemato-oncologice. Părinţii sunt disperaţi, nu ştiu ce să mai facă după ce îşi aduc toate rudele să doneze. Populaţia ar trebui să înţeleagă că prin acest act pot salva multe vieţi. Pentru a facilita acest proces, din septembrie noi vom redeschide un centru de colectare de sânge, care a fost închis în urmă cu mulţi ani”, ne-a declarat Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
Tinerii donează voluntar
Până acum, strigătele de ajutor au venit mai mult dinspre fundaţii, însă, luni, pentru prima dată, Ministerul Sănătăţii a cerut ajutorul populaţiei, semn că situaţia e cu adevărat disperată. Iar românii s-au dovedit din nou cu suflet şi au aşteptat cu sutele la coadă, la centrele de transfuzii, pentru a dona 500 de mililitri de viaţă.
Efortul lor e însă o picătură într-un ocean, dar contează, susţine dr. Florianda Neagu, şefa Centrului de Transfuzie Sangvină Bucureşti. Şi tot mai mulţi tineri învaţă ce înseamnă să doneze benevol, fără să mai accepte acele bonuri de masă puse preţ pe sângele lor. Iar Robert Abramiuc, un tânăr de 22 de ani aflat deja la a treia donare de sânge, e un exemplu pentru noi toţi.
“După ce prietenul meu cel mai bun a murit de leucemie, mi-am jurat că toată viaţa voi dona sânge. Nu mi-am imaginat, până în momentul în care «fratele» meu s-a stins, cât de important este ca o persoană, care are nevoie de sânge, să-l poată primi la timp. Am decis să ajut atât cât pot la salvarea altor vieţi, dacă pe a lui nu am reuşit. Sunt deja la cea de-a treia donare şi voi continua atât cât voi putea. Mi-am convins şi prietena să facă acelaşi gest şi voi căuta să-mi conving cât mai mulţi prieteni să vină alături de mine, să salvăm vieţi”, ne-a spus Robert.
Deşi e donator, Robert completează de fiecare dată chestionarul medical
În Bucureşti puteţi dona sânge la Institutul Naţional de Hematologie, sector 1, str. Constantin Caracas, nr. 2-8, telefon 021.319.31.62, 021.212.81.26. Lista completă a centrelor poate fi găsită pe www.transfuzia.ro
Nu ştii să scrii, eşti respins!
Teoretic, donator de sânge poate fi orice român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al UE cu reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate. Practic însă, există mult mai multe condiţii care trebuie îndeplinite, iar cea mai importantă: să ştii să scrii.
Asta pentru că înainte de donare trebuie să răspunzi unor întrebări în scris şi trebuie să faci asta în deplină cunoştinţă de cauză, având în vedere că orice minciună sau orice omisiune poate pune în pericol bolnavul pe care, donând, vrei, de fapt, să-l ajuţi.
În rest, dacă ai între 18 şi 60 de ani, cântăreşti peste 50 kg, ai pulsul şi tensiunea regulate, n-ai suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, nu eşti însărcinată, lăuză sau în perioada menstruală, nu ai consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi nu eşti sub tratament pentru diferite afecţiuni precum hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, poţi dona.
Sala de aşteptare a centrului de transfuzii era plină, ieri
Conform regulilor medicale stabilite, dacă ai sau ai avut hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (mai mare de -6 dioptrii) ori cancer, nu poţi ajuta bolnavii donând sânge.
3 sfaturi de la hematolog
Potrivit dr. Florianda Neagu (foto mic), dacă îndeplineşti condiţiile pentru a deveni donator, e bine să ţii cont şi de următoarele reguli nescrise ale donatorilor:
1. Dimineaţa înainte de recoltare consumă o cană cu ceai sau o cafea, un mic dejun puţin consistent, legume sau fructe!
2. Nu fuma înainte şi după donare, cel puţin o oră!
3. Vino la donare odihnit, şi nu după o noapte petrecută la serviciu sau la distracţie!
Autobuzul merge rar după donatori
La Centrul de Transfuzie Sangvină din Bucureşti stă parcat unul din cele cinci autobuze din România echipate special pentru a se putea recolta sânge de oriunde din oraş, şi nu numai.
Pentru centrul mobil de donare e nevoie de bani
Cu toate că maşina are tot ce-i trebuie ca dotări tehnice, din lipsa banilor nu are combustibil suficient pentru a merge zilnic prin Bucureşti să recolteze sânge.
Mai mult, spitalul nu are angajaţi şoferi care pot conduce autobuzul şi trebuie să-i preia de la alte firme.
Scandalul de la Slobozia a pus pe fugă donatorii
Scandalul în care a fost aruncat Centrul de Transfuzie Sangvină Slobozia, după ce directoarea Cristina Stoian a fost arestată pe motiv că lua bani de la pacienţii care aveau nevoie de sânge pentru a supravieţui, a pus pe butuci sistemul care şi aşa funcţiona pe avarie.
“Anul trecut, am solicitat sânge pentru un bolnav care a venit cu picioarele tăiate, în urma unui accident. Doamna dr. Stoian a susţinut că are hemoglobina în limite normale şi m-a refuzat. Orice medic ştie că hemoglobina scade drastic în câteva ore în aceste cazuri grave”, ne-a declarat atunci Adrian Berbece, managerul Spitalului de Urgenţă Slobozia, care se confruntase în mai multe rânduri cu refuzul interesat al directoarei de la transfuzii.
În aceste condiţii, gândul că sângele lor poate ajunge marfă de schimb pentru aşa-zişii doctori gata oricând să-l vândă pentru un preţ bun i-a ţinut pe oameni departe de centrele de donare, astfel că, în luna care a trecut de la declanşarea anchetei, donarea s-a redus chiar şi cu 75% în foarte multe centre din ţară.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro