În familia Linul, iile româneşti au ocupat mereu loc de cinste, iar Virgina Linul a împărtăşit mereu dragostea mamei sale pentru portul românesc. Aşa se face că încă de mică a învăţat să brodeze manual şi să coasă mărgele. A făcut chiar şi muncă voluntară pentru a le învăţa pe fetele din zonă, totul pentru a păstra vie tradiţia, însă de câţiva ani, cererea mare a determinat- o să şi vândă din lucrurile pe care le croieşte.
Cos manual fiecare mărgea
Uşor-uşor, a fost nevoită să îi explice mamei sale, tot Virginia, croitoreasă de când se ştie, că acum se numeşte designer şi că iile pe care le ţese de zeci de ani nu vor mai fi purtate cu fotă şi opinci, ci cu jeans şi stiletto. De altfel, ideile moderne le are fiica Virginiei, iar rezultatul a avut succes.
Prima colecţie a celor trei generaţii de femei Linul a fost lansată zilele trecute, după ce în ultimii ani au lucrat şi pentru designeri internaţionali. “Miile de mărgele din curele sau mânecări sunt cusute manual, mărgică cu mărgică. Aceasta, cât şi tehnica de lucru sunt specifice doar judeţului Bistriţa-Năsăud”, spune Virginia Linul. Creatoarea crede că fusta femeilor din Maramureş este potrivită unei ţinute elegante de zi, vesta din zona Meseşeni dă eleganţă atunci când un eveniment o cere, iar cusăturile cu mărgele au pus în valoare veste sau fuste care pot fi luate ziua ori seara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro