Consiliul Superior al Magistraturii răspunde Camerei Deputaților, în ceea ce privește proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice. CSM precizează că proiectul nu trebuie adoptat în actuala formă, pe care o consideră imperfectă și cere o dezbatere reală asupra legii.
Poziţia CSM faţă de proiectul de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice:
În şedinţa din data de 26 ianuarie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, la solicitarea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor de a emite un punct de vedere, proiectul de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice.
Plenul Consiliului nu se opune, de principiu, adoptării unui act normativ privind insolvenţa persoanelor fizice, apreciind că acesta trebuie elaborat doar după pregătirea sistemului judiciar şi cu luarea în considerare a legislaţiei în materie a altor state europene.
În adoptarea punctului de vedere cu privire la proiectul de lege menţionat, Plenul a reţinut următoarele:
Instanţa competentă să soluţioneze cererile privind insolvenţa persoanelor fizice nu poate fi stabilită, în principiu, decât după realizarea unui studiu de impact privind efectele unui astfel de act normativ, pentru a se estima efortul bugetar pe care îl presupune derularea întregii proceduri, atât pentru instanţe, cât şi pentru plata administratorilor judiciari şi în ce condiţii aceste costuri vor fi suportate sau nu de către debitor.
Sub aspect procedural este necesară reglementarea unei proceduri preponderent extrajudiciare, supusă, în anumite momente, controlului judecătoresc. Totodată, s-a apreciat că trebuie delimitată foarte clar sfera persoanelor care vor putea apela la această procedură, în scopul stabilirii organismului competent să efectueze verificările necesare.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii consideră că adoptarea unui act normativ de o asemenea importanţă, într-o formă imperfectă şi într-un timp foarte scurt, care nu permite o reală dezbatere asupra textelor de lege şi îmbunătăţirea acestora, va afecta nu numai activitatea sistemului judiciar, ci chiar scopul propus şi pe destinatarii reglementării.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro