Boghiurile sunt schimbate cu pasagerii în trenuri
Practic, odată ajunse la Ungheni, trenurile sunt ridicate cu ajutorul unor sisteme speciale, operaţiune după care urmează schimbarea boghiurilor nepotrivite cu unele în conformitate cu cerinţele tehnice din Moldova. Totul poate dura chiar şi 45 de minute, timp în care călătorii se află în vagoanele trenului. S-a ajuns aici după ce în anul 1944, căile ferate din Basarabia au fost reconstruite după modelul rusesc, cu ecartament de 1.524 mm, mai larg decât cel european de 1.435 mm.
Autorităţile încearcă găsirea soluţiilor tehnice
Pentru a găsi o soluţie la această problemă, autorităţile din cele două ţări au încercat să ajungă la un numitor comun, întrucât sunt afectate fluidizarea traficului feroviar, dar şi confortul călătorilor, precum şi activitatea transportului de mărfuri.
O întâlnire privitoare la schimbarea ecartamentului căilor ferate din R. Moldova a avut loc între actualul preşdintele Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu (n.r. preşedinte interimar al ţării la acea vreme), în anul 2010. Proiectul gândit la acea vreme a fost considerat însă prea costisitor.
Un milliard de euro ar costa înlocuirea ecartamentului
În anul 2011, construcţia unei căi ferate cu o distanţă mai mică între şine pe segmentul Chișinău-Ungheni costa un miliard de euro, iar Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor de atunci, spunea că preţul uriaş făcea imposibilă realizarea unui astfel de proiect.
La sfârşitul anului trecut, ministrul Vasile Botnari a menționat că autoritățile de la Chișinău vor încerca să acceseze fonduri europene. „Pentru o perioadă scurtă însă optăm pentru construcția unui segment de zece km de cale ferată largă către gara Nicolina din Iași, fapt ce va permite efectuarea curselor de pasageri fără schimbarea roților și, respectiv, reducerea duratei călătoriei”, a declarat el.
Căile Ferate din Moldova au 14 km de linie normală
În prezent, reţeaua CFM cuprinde 1.232 km de cale ferată, dintre care 1.218 km linie largă de 1.524 mm, şi 14 km de linie normală, de 1.435 mm.
Citeşte şi: Smiley şi Bartoş S-AU APUCAT DE FĂCUT SHAORMA şi de CONTROLAT prin TRENURI | FOTO
Mergi cu trenul la Viena? Te costă 39 de euro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro