Atleta a fost luată la controlul doping, rezultatul ”pierzându-se” pe drum, astfel încât sportiva antrenată de soţul ei, fostul decatlonist norvegian Runar Heltne, a fost inclusă în lotul României pentru Campionatul Mondial de Atletism care s-a desfăşurat în sală, în Polonia, între 7-9 martie (la 3 săptămâni de la prelevarea probelor de către agenţii ANAD – Agenţia Naţională Anti-Doping).
După întoarcerea delegaţiei României de la Sopot, FRA (Federaţia Română de Atletism) a aflat că Heltne a fost depistată pozitiv, deci a luat parte la concurs dopată. ”Am avut deziluzii, începând cu rezultatul mult sub potenţial al Ancăi Heltne în calificările de la greutate, numai 17.35 (poziţia 11)”, se scria pe site-ul federaţiei despre rezultatul atletei.
”Sportiva este suspendată provizoriu. Nu putem spune substanţa. Se va face o comisie de audieri. Se va da posibilitatea atletei să aducă dovezile pe care le consideră necesare, iar apoi se va lua o hotărâre definitivă”, declara pentru Libertatea oficiali din ANAD. Audierile au avut loc pe 14 martie iar rezultatul final, inclusiv proba B, se aşteaptă la începutul lunii aprilie.
”S-au testat toţi atleţii care au luat parte la Mondiale. Aşa se face pentru că nu vrem să trimitem sportivi cu probleme la competiţii internaţionale. Din păcate răspunsul a venit după ce noi am dus delegaţia în Polonia. Deci, am dus o atletă dopată pentru că nu ni s-a comunicat răspunsul în timp util. În loc ca proba să fie examinată la noi, ea a fost trimisă la un laborator din Germania. De ce mai dăm bani la ANAD dacă ei nu pot face un examen rapid?”, au spus surse din federaţie. ”Controlul nu l-am făcut pentru că ne-a cerut FRA ci pentru că era inclus în planul anual de examinări. Nu pot să spun decât că toate procedurile au fost respectate”, a venit răspunsul agenţiei anti-doping. Cert este că, în 2013, maratonista Simona Maxim a fost ”expulzată” din lotul pentru Mondialele de Atletism disputate în aer liber la Moscova, chiar dacă testul a fost făcut doar cu 3 zile înainte de plecarea delegaţiei în Rusia, rezultatul fiind comunicat foarte rapid. Anca Heltne riscă suspendarea pe viaţă din activitate, ea mai fiind ţinută departe de competiţii pentru doi ani, între 2010 şi 2012, din cauza folosirii steroidului anabolizant androgen, stanozolol.