De oraş sau de munte?
Astfel, dacă doreşti o bicicletă doar pentru a te deplasa prin localitate (de acasă la serviciu şi înapoi), atunci ai nevoie de un model City Bike (bicicletă de oraş). În schimb, dacă vrei să-ţi cumperi o bicicletă pentru a face plimbări, mai lungi sau mai scurte, inclusiv în zone de deal şi de munte, atunci ai nevoie de un model Mountain Bike (bicicletă de munte)
«Preţul corect»!
Legat de preţ, trebuie să ştii că, şi în acest caz, se adevereşte vorba “Tot săracul păgubeşte!”. De exemplu, evită să cumperi din supermarketuri sau din alte magazine “mixte”, unde se vând de-a valma cârnaţi, biscuiţi, legume… şi biciclete.
Există riscul să iei ţeapă. La acelaşi preţ sau la unul doar puţin mai ridicat, găseşti ceea ce cauţi în magazinele de specialitate. Modelele de oraş nu sunt foarte pretenţioase, iar dacă îţi stabileşti un buget de până la 1.000 de lei, vei putea cumpăra o bicicletă bună.
Dacă optezi pentru o bicicletă de munte, găseşti modele pornind de la 1.700 de lei. Desigur, există modele mai “dotate”, de exemplu, cu suspensie atât pe faţă, cât şi pe spate, al căror preţ porneşte de la 2.400 de lei. Dar merită, pentru că acest sistem de amortizare îţi oferă un control mai bun al bicicletei şi atenuează durerile de mâini şi de spate.
Raport calitate/preţ
Pe de altă parte, bicicletele ieftine creează probleme în timp, atât la nivelul transmisiei (schimbătoare, pinioane, angrenaje ş.a.), cât şi la nivelul roţilor (butuci, anvelope slabe calitativ). Dacă totuşi nu doreşti să investeşti mai mult de 800-1.000 de lei, poţi achiziţiona un model în jurul acestui preţ, pe care să-l utilizezi doar pentru plimbări lejere prin oras, prin parc sau cel mult prin păduri.
Pentru cine îşi permite există modele cu ultimele dotări (High-end), atât pentru oraş, cât şi pentru munte, ale căror preţuri ating şi chiar depăşesc 10.000 de lei. Una peste alta, este important să înţelegi că, de regulă, durabilitatea şi calitatea unei biciclete cresc proporţional cu preţul acesteia.
Nu uita de accesoriile aferente
În funcţie de banii de care dispui, trebuie să ţii cont şi de accesorii. De exemplu, vei avea nevoie de o cască, un sistem de iluminat şi un claxon. De mare ajutor sunt şi o pereche de mănuşi şi un bidon de apă cu prindere de cadru.
Tot în funcţie de buget, poti opta şi pentru o îmbrăcăminte specială pentru mersul pe bicicletă, precum şi pentru o pereche de încălţăminte care să-ţi faciliteze pedalatul. De altfel, la alegerea bicicletei trebuie să te asiguri că aceasta va fi confortabilă, că ţi se potriveşte, cum se spune.
(De exemplu, înălţimea cadrului trebuie să fie proporţională cu lungimea piciorului tău). Pentru asta, e bine să te însoţească la cumpărături un prieten sau o altă persoană cu ceva experienţă în ale pedalatului.