Prin contact cu apa clocotită. Apa de la robinet sau cea pe care ai încălzito pe aragaz poate atinge o temperatură mult mai ridicată decât ai fi crezut. Soluţii: verifică temperatura apei înainte de a o folosi – dacă este excesiv de fierbinte, va trebui să o combini cu multă apă rece. Ideal ar fi să ai montat un termostat care să indice permanent temperatura apei.
Cu un lichid fierbinte. Dacă bei cafeaua sau ceaiul fierbinte, ai grijă să nu ţii ceaşca în poală. Neatenţia te poate costa! Şi încălzirea la cuptorul cu microunde este periculoasă: anumite porţiuni din mâncare pot fi excesiv de fierbinţi, la fel ca şi caserola. Soluţii: când manipulezi un lichid sau un preparat culinar fierbinte ia-ţi toate măsurile de precauţie. Foloseşte mănuşi de protecţie pentru a apuca vasul şi verifică temperatura mâncării sau a lichidului, înainte de a le consuma.
Cu produse inflamabile. Gazele difuzate de aerosolii din tuburile de fixativ, parfum, deodorant etc. pot veni în contact cu flacăra aragazului sau a unei lumânări. Soluţii: pune produsele periculoase, după fiecare utilizare, într-un loc greu accesibil şi mai izolat. Cu produse solide. Fierul de călcat, uşa cuptorului, placa electrică, radiatoarele, becurile, prăjitorul de pâine etc. sunt surse sigure de accidente dacă nu sunt manipulate cu atenţie. Soluţii: cât sunt încă fierbinţi, pune-le într-un loc izolat până se răcesc.
Cu obiecte conectate la curent. Prize, fire neizolate, întrerupătoare stricate, toate pot produce arsuri ocazionale, în principal la mâini. Soluţii: verifică periodic toate prizele dacă sunt în stare bună şi izolate. Montează în casă numai unele cu protecţie.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!