Ce acte sunt necesare
Pentru clădiri: din cartea tehnică a construcţiei: planuri amplasament clădire; planuri structură clădire; planuri şi descriere instalaţii în clădirea construită (dacă există); date tehnice despre materialele de construcţii folosite, date tehnice despre echipamentele de instalaţii de încălzire, răcire-climatizare, ventilaţie, furnizări apă caldă şi rece etc.
Pentru consumurile realizate de clădire, pentru imobilele existente noi sau vechi se cer: consumurile de energie electrică pe lună timp de minimum un an; c o n sumurile de gaz pe lună timp de minimum un an; consumurile de apă rece şi apă caldă pe lună timp de minimum un an; consumurile privind canalizarea – deşeurile pe lună timp de minimum un an.
Pentru apartamente: act de proprietate; cadastrul sau partiurile de arhitectură.
Costă între 230 şi 600 de lei
Costurile unui astfel de certificat sunt cuprinse între 230 şi 600 de lei, în funcţie de tipul construcţiei. De exemplu: garsonieră – 230 de lei, apartament două camere – 250 de lei, 3 camere – 290 de lei, 4 camere – 350 de lei, etc. Pe piaţă există auditori energetici, autorizaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să elibereze astfel de acte: auditenergetice. ro, certificat-energetic.ro, i-certificat. ro, avizenergetic.ro. Valabilitatea certificatului e de 10 ani de la emiterea sa.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!