Diferenţa dintre deodorant şi antiperspirant
Există o diferență semnificativă între cele două. Deodorantele nu opresc transpirația, în schimb, ele sunt concepute pentru a neutraliza temporar mirosul bacteriilor care trăiesc pe piele. Multe deodorante conțin parfumuri pentru a masca mirosul neplăcut. Antiperspirantele lucrează eficient pentru reducerea sau oprirea producției de transpirație la nivelul glandelor sudoripare. Odată ce antiperspirantul este aplicat, acesta formează un dop temporar la ieșirea glandelor sudoripare, astfel încât oprește transpirația să mai fie eliberată. Dopul format de antiperspirant se dizolvă în mod natural în următoarele câteva zile, în funcție de formula antiperspirantului folosit.
Ce poţi face
În prezent, o serie de metode diferite de tratament sunt disponibile pentru tratarea sau amelioararea transpiraţiei excesive şi hiperhidrozei. Poţi folosi antiperspirante sau poţi apela la diverse tratamente mai mult sau mai puţin invazive.
Antiperspirantele
Antiperspirantele sunt cea mai comună şi la îndemână formă de tratament pentru persoanele care suferă de transpiraţie excesivă. Acestea scad producţia de transpiraţie la nivelul glandelor sudoripare. Durata efectului depinde de eficacitatea şi formula produsului.
Ionoforeza
Ionoforeza este un procedeu în care un curent de ioni este administrat prin intermediul mâinilor şi picioarelor, cufundate într-un castron cu apă. Efectul de transpiraţie este redus, cel mai probabil pentru că glandele sudoripare se înfundată cu keratină în timpul tratamentului. Tratamentul trebuie să fie repetat la intervale regulate.
Botox
Botox (toxina botulinică de tip A) blochează temporar semnalele chimice de la nervii care stimulează glandele sudoripare. Efectul durează în mod normal câteva luni. Este costisitoar însă.
Chirurgia
Îndepărtarea chirurgicală a glandelor sudoripare se efectuează numai în cazuri foarte grave. Aceasta este, de obicei, efectuată în zona axilelor, dar se poate aplica şi în cazul transpiraţiei palmelor sau picioarelor.