Părinţii au datoria de a-i ajuta pe cei mici să respecte modificările intervenite odată cu începerea noului an şcolar. Aceştia trebuie să-i pregătească pe copii cu aproximativ două săptămâni înaintea începerii şcolii, prin introducerea în programul acestora a unor norme de comportament pe care să le respecte. Trecerea de la programul lejer de vacanţă la responsabilităţile impuse de şcoală trebuie să se facă treptat, reducându-se astfel impactul adus de schimbările respective.
– Programul de odihnă. Începutul anului şcolar aduce cu sine trezirea de dimineaţă şi culcatul devreme. Pentru a uşura tranziţia de la un program flexibil de vacanţă la unul fix, trebuie să începi să-l trimiţi pe cel mic în pat cu 30 de minute mai devreme, până când, treptat, va ajunge la programul de somn obişnuit din timpul şcolii.
– Programul de joacă. Orele dedicate activităţilor recreative se vor reduce semnificativ în favoarea timpului alocat pentru lecţii. Această schimbare trebuie realizată treptat şi raportată la caracteristicile de vârstă şi psihologice ale fiecărui copil. Încurajează- ţi fiul/ fiica să-şi facă temele din timp, iar în situaţia în care întâmpină dificultăţi acordă-i sprijin. Se recomandă evitarea restricţiilor şi a condiţionărilor directe şi explicarea beneficiilor pe care le va obţine dacă se pregăteşte din timp pentru şcoală.
Ce faci dacă puiul tău e în primul an
Orice început, mai ales la o vârstă mică, poate aduce temeri şi nesiguranţă, iar din această perspectivă, părinţii au un rol important în a gestiona aceste emoţii. Iată cum trebuie să procedezi:
– Vorbeşte-i copilul tău înainte de a începe şcoala, spune-i ce implică (activităţile principale, programul, modul de interacţiune cu ceilalţi copii etc.). Foloseşte experienţele anterioare pozitive ale copilului legate de mersul la grădiniţă, pentru a comunica deschis despre şcoală şi pune accentul pe aspectele plăcute, recreative, care prezintă interes pentru el.
– Arată-i unde e şcoala, drumul pe care va merge, cele mai importante locuri din şcoală. Răspunde-i la întrebările puse în mod deschis şi sincer, asigurându-l că totul e în regulă.
– Explică-i principalele reguli ce trebuie urmate atât înainte de a ajunge la şcoală, cât şi în timpul orelor.