‘Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?’. Aceasta e intrebarea la care trebuie sa raspundem sambata viitoare, la ‘lucrarea de control’ pe care ne-o va da Parlamentul. Variante de raspuns nu avem prea multe, asa ca sigur ne vom descurca. Totul este sa mergem la vot!
Pentru a ajuta electoratul sa inteleaga ce se afla pe buletinul de vot, ne-am propus sa intocmim un fel de ghid al alegatorului.
-Daca v-ati schimbat domiciliul, ati lipsit la ultimele alegeri sau nu aveati 18 ani la ultimul scrutin, trebuie sa cautati sectia de votare de care apartineti pe afisele care vor impanzi fiecare localitate.
-La sectie, daca nu va regasiti pe lista permanenta, cereti inscrierea pe lista suplimentara, pe baza buletinului.
– Daca aveti state vechi pe listele electorale nu trebuie decat sa mergeti cu actul de identitate la biroul electoral de sectie pentru a primi buletinul si stampila de vot.
-Cu acestea, intrati apoi intr-una din cabinele de vot. Cititi intrebarea si apoi stampilati raspunsul pe care vreti sa-l dati. Variante sunt doar doua: ‘DA’ sau ‘NU’. Orice iesire a stampilei din aceste patratele atrage dupa sine anularea votului.
– Dupa ce ati dat raspunsul, indoiti buletinul de vot astfel incat optiunea pe care ati avut-o sa nu fie observata de cei prezenti si introduceti documentul in urna.
-Ca sa va recuperati actul de identitate – care va avea o stampila cu data de 19 mai pe verso – trebuie sa dati la schimb stampila de vot.
-In cazul in care v-ati propus sa calatoriti in interiorul granitelor tocmai in ziua referendumului, nu va veti putea exprima optiunea in gari sau in aeroporturi, ci la cea mai apropiata sectie de votare si sa va inscrieti pe listele suplimentare.
-Studentii cazati in campusurile universitare, bolnavii internati in spitale sau batranii aflati in camine vor vota la sectiile speciale din incinta acestor spatii.
Romanii merg la urne in 93 de tari
-Romanii aflati in strainatate la 19 mai pot vota pe baza unui act de identitate, fie el buletin sau pasaport, la ambasadele si la consulatele Romaniei in tara respectiva. Daca actul de identitate este expirat, acestia vor putea vota in baza unor titluri de calatorie emise de ambasade sau de consulate. Pentru ei s-au tiparit 508.000 buletine de vot si vor fi infiintate de catre Ministerul Afacerilor Externe 176 de sectii de votare, in 93 de tari.
Ce inseamna?
Stampila pe ‘DA’ = nu mai vreti ca Traian Basescu sa fie presedinte
Stampila pe ‘NU’ = doriti ca actualul presedinte sa-si continue mandatul
Votul ‘neclar’ = anularea buletinului de vot la numarare
Vor fi deschise 17.294 sectii de vot
Pe listele electorale au fost inscrisi 18.212.980 de romani cu drept de vot, iar pentru ei au fost tiparite 20.271.301 buletine de vot, 20.047.597 de timbre autocolante si au fost pregatite 87.265 de stampile de vot. Acestea vor fi impartite intre cele 17.294 de sectii de votare din toata tara. In Bucuresti sunt inregistrati 1.786.781 de alegatori.