Oricine poate să participe, indiferent de vârstă, iar dacă ai două sau mai multe bonuri câştigătoare la o extragere, vei primi banii pentru toate bonurile. A doua zi de Paşte se va face prima extragere ocazională.
Suma de pe bon trebuie să se încadreze între 1 şi 999 de lei, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, stabilită prin extragerea succesivă a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9, precum şi un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii sau intervalului pentru care se organizează loteria.
La extrageri va fi prezentă o comisie de supraveghere, care va fi formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ai ANAF şi ai Loteriei Române. Rezultatul extragerii va fi postat pe site-urile Ministerului Finanţelor şi ANAF, pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile.
Câştigătorii pot revendica premiile puse în joc în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării rezultatelor extragerilor, prin prezentarea bonului fiscal câştigător (cu toate elementele lizibile), plus o copie a actului de identitate sau a paşaportului şi o cerere, direct la sediile administraţiilor financiare din întreaga ţară. Ei pot solicita la Fisc o copie a bonului fiscal pe care îl depun, ce va avea menţiunea “conform cu originalul”.
În cel mult trei luni îţi intră banii în cont
În cererea de revendicare a premiului, câştigătorul va completa datele personale de identificare, contul bancar în care doreşte virarea banilor şi informaţii de pe bonul fiscal (numărul şi valoarea acestuia, data emiterii, numele firmei, codul de identificare fiscală – CIF şi adresa la care este instalată casa de marcat care a emis bonul respectiv).
Ulterior extragerii, se împarte fondul de premiere la numărul total al bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obţinută se rotunjeşte la leu, în favoarea câştigătorului.
În cazul în care nu există câştigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare, informează Ministerul Finanţelor Publice. Plata câştigurilor se face în termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor, după validarea bonurilor fiscale de către inspectorii fiscali.
Extrageri lunare, din iulie
De menţionat că extragerile vor fi lunare şi ocazionale (Paşte, Crăciun etc.); cele lunare vor începe însă din iulie, iar bugetul pentru acest an este de 10 milioane de lei. La extragerile lunare – loteria va fi organizată în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni – participă bonurile fiscale emise în luna anterioară extragerii. Sunt valabile bonurile fiscale achitate cu cardul, cu bonuri de masă, precum şi cele eliberate de casele de schimb valutar sau de firme neplătitoare de TVA.
Condiţiile pentru ca un bon fiscal să fie considerat câştigător:
- a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu OUG 28/1999;
- sunt lizibile toate informaţiile obligatorii (numele şi codul fiscal al firmei care l-a emis, adresa acesteia, numărul de ordine, data şi ora emiterii, denumirea cumpărăturilor, preţurile şi cantitatea, TVA-ul şi valoarea totală a bonului);
- are valoarea totală, fără subdiviziunile leului, exprimată în moneda naţională, egală cu valoarea extrasă; n a fost emis în ziua extrasă;
- nu are menţionat un cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului; n a fost emis pentru vânzarea şi/sau prestări de servicii către persoane fizice.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro