Primul responsabil: dezvoltatorul
De regulă, dezvoltatorii serioşi garantează pentru viciile ascunse ivite întrun termen de doi-trei ani de la vânzare, timp în care rezolvă pe cheltuiala lor problemele ce apar în apartament.
Atenţie însă!, pentru ca dezvoltatorul să îşi asume această obligaţie sunt necesare, conform Codului Civil, expertize tehnice de specialitate care să probeze, în aceşti doitrei ani, că deficienţele sunt cauzate de vicii pe care tu, în calitate de proprietar, nu le puteai descoperi la data cumpărării. După remedierea defecţiunii, garanţia pentru calitatea lucrării respective o preia firma care a efectuat-o, iar durata ei variază în funcţie de complexitatea lucrării.
Când preia constructorul sarcina
Pe lângă garanţia pentru vicii ascunse acordată de către dezvoltatorul-vânzător, există, conform legii, şi o garanţie pentru vicii ascunse ale construcţiei, valabilă 10 ani de la recepţia lucrării, în timp ce eventualele vicii ale structurii de rezistenţă sunt garantate pe toată durata de existenţă a construcţiei.
În acest caz însă, nu dezvoltatorul, ci factorii implicaţi în ridicarea construcţiei sunt răspunzători pentru aceste vicii – de la proiectant la specialistul verificator de proiecte atestat, producătorii şi furnizorii de materiale de construcţie, dirigintele de specialitate etc.
Ce spune legea
Dezvoltatorul-vânzător şi/sau constructorul au omis să menţioneze garanţiile imobiliare în contract? Această “scăpare” nu îi absolvă de răspundere.
Codul Civil şi Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii îi obligă să înscrie, în toate contractele pe care le încheie, şi garanţiile materiale.