Prima operaţie de mărire a sânilor
La începutul secolului al XIX-lea, în Franţa, a avut loc prima operaţie de mărire a sânilor, iar implantul primit de pacientă a fost unul cu grăsime. Înainte să se descopere implanturile de silicon s-au făcut încercări cu tot felul de obiecte, care mai de care mai ciudate: cartilaj de bou, mingii de sticlă, poliester, cauciuc. Bineînţeles, rezultatele au fost dezastruoase.
„În momentul de faţă, se pare că 70% dintre femeile din întreagă lume îşi doresc să aibă sânii mai mari. Recordul mondial pentru cei mai mari sâni siliconati îi aparţine unei actriţe de filme pentru adulţi, care s-a operat de nouă ori şi are în sâni aproape 4 litri de silicon”, susţine chirurgul estetician Vangelis Vasalos.
Sânii au dimensiuni diferite
Nu există sâni cu dimensiuni identice, ci doar sâni care păr că au dimensiuni identice! La aproximativ 80% dintre femei, sânul stâng este uşor mai mare decât cel drept. De asemenea, un sân de mărime medie cântăreşte între 400-500 g şi are aproximativ 1% din greutarea corporală a unei femei.
Un punct comun al sânilor tuturor femeilor este că toţi au mici umflături pe areolă, în jurul mamelonului. Acestea se numesc glandele Montgomery, iar rolul lor nu a fost stabilit cu certitudine, dar se pare că ar fi acela de a lubrifia zona mamelonului.
Sânii se îngrăşă
Sânii sunt alcătuiţi în cea mai mare parte din ţesut adipos, glande mamare şi colagen (responsabil pentru fermitatea bustului). Odată cu trecerea anilor şi înaintarea în vârstă, organismul produce din ce în ce mai puţin colagen, iar în locul lui se formează depozite de grăsime, ce grăbesc lăsarea sânilor. În plus, dacă ne îngrăşăm 1 kg, sânii se măresc, conform unor studii, cu 20 g.
Sânii au erecţie
Sânii sunt fruntaşii zonelor erogene ale corpului uman, motiv pentru care atunci când sunt stimulaţi manual (1% dintre femei pot ajunge la orgasm doar prin stimularea manuală a sânilor) devin mai drepţi, mai fermi şi îşi pot mari volumul cu până la 25% în timpul preludiului şi al actului sexual, datorită modificărilor hormonale care se produc în organism (oxitocina este produsă într-o cantitate mai mare).
Sânii bărbaţilor pot avea lactaţie
De cele mai multe ori lactaţia în cazul bărbaţilor apare că efect secundar în urma tratamentelor cu hormoni feminini, a anumitor afecţiuni. Unii cercetători susţin faptul că doar bărbaţii cu o hipersecreţie de prolactină pot alăpta, în timp ce alţii sunt convinşi că orice tătic o poate face dacă îşi doreşte.
“Este cunoscut faptul că şi bărbatii au glande mamare funcţionale, însă ceea ce diferă este secreţia hormonală. Dacă la femei producţia de prolactină se declanşează în urmă naşterii, la bărbaţi s-a constatat că pot produce lapte doar dacă le este stimulat mamelonul, existând astfel de cazuri în care tatăl a ajutat mama la alăptarea bebeluşului”, a concluzionat Vangelis Vasalos.
Cei mai mari sâni naturali din lume
Conform Cărţii Recordurilor, cei mai mari sâni din lume cântăresc 58 de kg, au un diametru de 1m şi îi aparţin lui Annie Hawkins-Turner, o femeie de culoare din America.
De asemenea, femeile din Marea Britanie au cei mai mari sâni din Europa şi peste jumătate dintre acestea poartă cupa D la sutien, conform rezultatelor unui studiu realizat de o companie renumită de lenjerie intimă.
Cei mai mici sâni se pare că îi deţin femeile din Italia, unde peste 68% dintre ele poartă cupă B la sutien.