Cutremurul devastator din 1977 a avut atunci magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, a distrus sute de clădiri şi a ucis 1.570 de oameni. Singura înregistrare din acea zi de coşmar circulă pe internet, iar sunetul este de-a dreptul terifiant.
Este vorba despre o înregistrare sonoră luată de un magnetofon din sala de concerte a Radiodifuziunii, în timpul unei pauze. Mişcarea telurică extrem de puternică a creat un zgomot infernal, care încă îi urmăreşte pe care care au trăit-o.
Cutremurul de pe 4 martie 1977, de la ora 21:22, a fost una dintre cele mai puternice mişcări seismice care au avut loc în România în ultimele zeci de ani. Cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, seismul care a ţinut 56 de secunde a provocat daune însemnate în întreaga ţară: sute de clădiri puse la pământ, 33 doar din Capitală şi a făcut 1.570 de victime, dintre care 1.391 doar în Bucureşti.
Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km şi seismul a fost atât de puternic încât unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Bucureştiul a fost cel mai afectat oraş din ţară şi din pricina faptului că în Capitală existau clădiri foarte vechi care au fost repede puse la pământ de cutremur. 1.391 de oameni şi-au pierdut viaţa în Bucureşti, printre aceştia şi personalităţi ca actorul Toma Caragiu sau poetul Anatol E. Baconsky.
Un plan realizat în 2011 de Primăria Capitalei şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată că dacă în zilele noastre ar avea loc un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, 95.000 de persoane ar rămâne captive în clădirile înalte din oraş, dintre care 6.500 de oameni ar muri şi peste 16.000 ar fi grav răniţi.
Ascultă mai jos înregistrarea audio din 1977:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro