Kosovo a devenit aseara stat independent, preponderent de etnie albaneza. Se incheie astfel un traseu lung, anevoios, deseori sangeros, de destramare a fostului stat iugoslav. Greu de anticipat evolutia noului stat, ivit prin decuparea Serbiei cu foarfeca geopolitica. Kosovo nu-i o zona abundand de resurse. E saraca si multa vreme va avea nevoie de sustinerea economica a creatorilor sai. In primul rand, SUA si apoi, prin biliard, ONU, Uniunea Europeana, nevoita sa-si reconsidere reticentele. SUA marcheaza astfel un punct in disputa geostrategica avuta cu Rusia, care s-a opus vehement ruperii provinciei de Serbia. O Serbie care, dupa ce a fost pisata de F 16, n-a mai avut capacitate economica sau militara de a rezista, fiind silita sa-si abandoneze etnicii in perspectiva purificarii dintr-un stat clar ostil.
Proclamarea unilaterala a independentei Kosovo a fost multa vreme abordata ezitant de autoritatile romanesti. In ultimul timp, insa, presedintele Basescu a avut o atitudine mai transanta. Obligatorie, deoarece extremisti ca udemeristul Sogor Csaba l-au intrebat public si direct daca precedentul Kosovo n-are relevanta si in problematica transilvaneana. Iar poftele Partidului Civic Maghiar sunt cunoscute. Traian Basescu a facut trimitere la Constitutie si la institutiile ce o apara. Astea-s vorbe. Frumoase, dar vorbe. Realitatea de prin Secuime e alta, iar unii parlamentari budapestani nu ezita sa invoce deja precedentul Kosovo. Sigur, nu mai e timpul cand Germania nazista reboteza Gdansk, numindu-l Danzig, il rupea de Polonia si impunea un sinistru ‘culoar’. Dar a neglija ca actiunea geopolitica de ieri a deschis Cutia Pandorei ar fi o inconstienta criminala. Partidele romanesti sunt slabanoage si au doar tinte electorale. Parlamentul asijderea. In ce tara traiesc?
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!