Astfel, la o factură de curent de 100 de lei (fără TVA), tarifele de furnizare şi distribuţie reprezintă 49 de lei, în vreme ce preţul în sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. Factura mai cuprinde o contribuţie de 9% pentru subvenţionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele în cogenerare, în vreme ce Transelectrica primeşte 5% drept tarif de transport şi 3% tarif pentru serviciile de sistem. Să nu uităm nici de accize – 1%.
E.on Moldova, preţul cel mai mare
Principalii distribuitori de electricitate din România sunt italienii de la Enel şi Electrica – care deţin fiecare cât trei distribuţii de energie, în vreme ce E.ON (Germania) şi CEZ (Cehia) controlează fiecare câte una. Enel alimentează Banatul, Dobrogea şi sudul Munteniei, inclusiv Bucureştiul. Electrica deţine monopol pe alimentarea cu energie în Transilvania, plus nordul Munteniei, E.ON distribuie electricitate în Moldova, iar CEZ în Oltenia. Cele mai mari tarife de distribuţie sunt încasate de E.ON Moldova Distribuţie (147,4 lei/ MWh), Enel Distribuţie Dobrogea (145,46 lei/MWh) şi compania de stat E l e c t r i c a Munt eni a Nord (142,9 lei/MWh), p o t r i v i t Consiliului Concurenţei.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro