Daniel Chiţoiu are motive de îngrijorare după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că deputaţii liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru de Finanţe. Liderul PNL susţine că procedând astfel, poziţia partidului nu poate fi interpretată ca o obstrucţionare a justiţiei.
„Vom adopta o poziţie consecventă, o poziţie pe care am adoptat-o şi în cazul altor solicitări de acest sens, suntem pentru separaţia puterilor în stat, vom da un vot care să nu obstrucţioneze sau să nu fie suspectat în vreun fel că obstrucţionează posibilitatea organelor de anchetă de a-şi desfăşura activitatea (în cazul cercetării penale a lui Daniel Chiţoiu – n.r.). În acelaşi timp, tot în spiritul separaţiei puterilor în stat, avem semne de întrebare de principiu foarte serioase faţă de o cercetare care se desfăşoară în legătură cu un act normativ, că e vorba de un proiect de lege sau că e vorba de o ordonanţă de urgenţă”, a declarat Antonescu, conform Realitatea TV.
Totuşi, şeful PNL a subliniat că liberalii vor acorda o „atenţie foarte mare” desfăşurării cercetării.
„Cu atenţie foarte mare, pentru ca să nu ajungem nici în situaţia în care organele de anchetă, Parchet, DNA, să fie blocate de către Parlament în activitatea lor, dar nici să fim în situaţia în care DNA sau Parchetul să facă sau să desfacă legi, atâta vreme cât regimul legilor este altul, cât puterea care legiferează în România este Parlamentul”, a mai precizat preşedintele PNL.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.
Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.
Nu în acelaşi fel au acţionat liberalii în octombrie 2013, când Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale pentru Varujan Vosganian cu 126 de voturi împotrivă şi numai 25 pentru.
Fostul ministru al Economiei era acuzat de către DNA de subminarea economiei naţionale pentru favorizarea firmei Interagro a omului de afaceri Ioan Niculae.