«În mandatul meu nu se mai fură»
Ce vor face cei care nu vor lua Bac-ul nici în cea de-a doua sesiune? Vor îngroşa rândurile şomerilor?
Un elev bun care ia bacalaureatul merge la universitate. Unul care a învăţat o meserie, dar nu ia bacalaureatul trebuie să ocupe un loc de muncă în acord cu priceperile sale. Sunt licee cu doar 20% promovare la bacalaureat, dar absolvenţii lor găsesc imediat de lucru în meseria pe care au învăţat-o. Să fim înţeleşi: în mandatul meu nu se mai fură. Am fost obişnuit cu performanţa încă din şcoală şi cer, la rândul meu, exigenţă. Tot ce am obţinut în cei peste 20 de ani în care am trăit în Franţa, Japonia sau SUA am realizat prin cinste, seriozitate şi multă, multă muncă. Nu agreez ideea că toţi cei care au picat Bac-ul sunt loaze. Poate că unii sunt, dar vă asigur că foarte mulţi ştiu o meserie, chiar dacă integralele şi derivatele le dau dureri de cap. Trebuie să-i respectăm în funcţie de ceea ce ştiu.
Ce sfat le-aţi da elevilor care încep acum clasa a XII-a? Dar părinţilor, profesorilor?
Elevilor le spun să înveţe, să nu absenteze şi să îşi respecte profesorii. Părinţilor le zic să se implice mai mult în viaţa şcolii, pentru că noua Lege a Educaţiei le permite acest lucru, şi să fie aproape de copiii lor. Le mai spun părinţilor să nu accepte sub nicio formă să dea şpagă. Profesorilor vreau să le mulţumesc. Reforma morală profundă din învăţământ este meritul lor, în primul rând, iar ce s-a întâmplat vara asta e doar un pas înainte. Rezistenţa celor cărora le e frică de lumină e uriaşă! Dar vom reuşi.
Aţi discutat cu preşedintele Băsescu despre corupţia din învăţământ în perioada în care aţi colaborat la Cotroceni? Mai exact, despre modul în care se susţine examenul de bacalaureat?
Am discutat cu preşedintele României din postura de ministru. Nu există un susţinător mai aprig al ideii de corectitudine decât şeful statului.
«Voi închide fabricile de diplome»
Aţi cam băgat în faliment multe universităţi particulare…
Lipsa de calitate poate să ducă la desfiinţarea unei universităţi. Cei care au luat bacalaureatul nu mai merg anul acesta la universităţi cu viitor incert. Şi sunt câteva unde a te înscrie acum înseamnă că pierzi şi banii, şi timpul. Pe scurt şi pe şleau, în mandatul meu voi închide toate fabricile de diplome. S-a încheiat epoca în care unii rectori îşi făceau prieteni politici pentru că dădeau posturi universitare şi diplome politicienilor sau copiilor acestora. Dacă nu aţi înţeles, acesta este motivul opoziţiei disperate la noile măsuri din Legea Educaţiei. Pentru că lovesc cu bună ştiinţă direct şi fără menajamente în comportamentele care au pervertit valorile societăţii noastre.
Ce valoare poate să aibă o diplomă universitară luată, de exemplu, la Vaslui sau la Curtea de Argeş?
Nu locul unde e obţinută contează, ci ceea ce se află în spatele diplomei. În unele locuri nu se află mai nimic.
De unde nebunia asta de a avea sute de facultăţi particulare?
Din iresponsabilitatea celor care au făcut rabat de la calitate pentru a-şi cumpăra liniştea politică. Şi asupra mea s-au făcut presiuni politice la început, dar acum lumea a înţeles că nu merge şi că primesc de la mine, în cel mai bun caz, un refuz politicos.
Aţi locuit mult timp în străinătate. E greu să te reîntorci în ţară şi să începi o nouă carieră?
Nu. Nu dacă ai un ţel precis şi dacă eşti dispus să te baţi cu cei care 20 de ani au făcut mai mult rău ţării tale. Lupta e grea, dar simpatia pe care am resimţit-o pe stradă, în parc sau la mall din partea oamenilor simpli după ceea ce am făcut anul acesta la Bac m-a convins că drumul e bun.
Nevasta şi copiii locuiesc în Franţa
↑ Daniel Funeriu, într-unul din rarele momente în care a apărut alături de soţia Sandra şi de fiica lor, Emma (7 ani)
Ministrul Funeriu este căsătorit cu Sandra, cu care are doi copii, pe Emma, 7 ani, şi pe Alexander, născut în acest an. Familia ministrului trăieşte la Strasbourg, Franţa, iar vacanţele le petrece în România. Funeriu nu doreşte să îşi implice familia în activitatea sa profesională şi spune că soţia şi fiica lui au înţeles foarte bine şi dificultăţile, dar “viaţa personală e viaţă personală” şi doreşte ca ea să rămână departe de ochii ziariştilor.
100.000 de elevi încep luni sesiunea de toamnă a bacalaureatului
Săptămâna viitoare, absolvenţii de liceu care nu au reuşit să obţină note de trecere la examenele din iunie mai au o şansă pentru a lua diploma de bacalaureat. În sesiunea de toamnă sunt aşteptaţi să dea examene peste 100.000 de tineri. Iată calendarul bacalaureatului de toamnă:
• 22-23 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
• 22-24 august – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
• 23 -24 august – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
• 25 – 26 august – Evaluarea competenţelor digitale.
• 29 august – Limba şi literatura română – proba scrisă.
• 30 august – Limba şi literatura maternă – proba scrisă.
• 31 august – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă.
• 2 septembrie – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă.
• 4 septembrie – Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor .