Cumpără suflete pentru bani?
De remarcat că despre aceste grupări nu se spun lucruri tocmai plăcute, liderii amish având interese clare atunci când ajută oamenii nevoiaşi.
Cum funcţionează totul? O grupare emigrează într-un loc bine populat, dar sărac, convinge cât mai mulţi băştinaşi să devină adepţi amish şi raportează totul acasă, în SUA, de unde îşi încasează recompensele pentru zelul lor religios.
Titus Miller, liderul grupării amish din Suceava: Nu fumăm, nu divorţăm, nu bem alcool, nu preacurvim
Istoria grupării amish din Suceava e simplă. În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, Titus Miller (foto), actualul lider al acestei comunităţi, a plecat din Ohio (SUA) şi a ajuns în România împreună cu părinţii.
“Noi credem că trupul trebuie acoperit, ca nimeni să nu poftească la el. Nu preacurvim, nu divorţăm de nevestele pe care ni le alegem, nu fumăm şi nu bem alcool”. Satisfăcut de introducere, Titus Miller continuă la fel de riguros: “Folosim telefoanele mobile, dar nu ne uităm la televizor şi nu ascultăm radio, pentru că aduc lucruri spurcate în familiile noastre”.
Americanul, căsătorit şi tată a cinci copii, nu-şi dă odraslele la şcoală – “să nu se strice” -, nu le cumpără jucării şi nici nu-i duce la medic. “Adevărata vindecare vine de la Dumnezeu!”, proclamă, solemn, Miller.
Se cred rasa aleasă
Amish-ii, la origine elveţieni vorbitori de limbă germană emigraţi peste Ocean, duc o viaţă simplă, lipsită de beneficiile progresului. N-au biserici şi ţin slujbele religioase în propriile case.
Izolarea faţă de restul lumii se bazează pe ideea că sunt rasa aleasă şi adevărata comunitate creştină. Cei mai mulţi amish-i trăiesc în SUA, Canada şi Congo, însă multe comunităţi sunt în plină dezvoltare şi în Europa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro