Mai exact, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Scripps (TSRI) au reușit să pună cap la cap o tehnică care poate convinge celulele canceroase să se tranforme în celule autoimune, reușind să-și rescrie programarea biologică.
Cheia acestei soluții este un anticorp uman extrem de rar care reușește să blocheze răspândirea celulelor albe și să determine autodistrugerea microbilor.
Recent, cercetătorii au încercat să găsească terapii prin anticorpi pentru a putea trata oamenii cu deficiențe de celule imunitare. Sperând să găsească anticorpi care ar activa receptorii de pe celulele imature, astfel încât acestea să se transforme în celule mature, ei au făcut și o altă descoperire. Anticorpii respectivi nu numai că făceau ceea ce se așteptau să facă, dar puteau să și transforme celulele imature într-un alt tip de celule, unele foarte similare celor din sistemul nervos.
Leucemia mieloidă acută (LMA) este o formă de leucemie deosebit de agresivă care atacă celulele responsabile cu neutralizarea infecțiilor bacteriene și distrugerea paraziților. Organismul celor care suferă de această boală produce prea multe celule albe care interferează cu producerea normală a celorlalte tipuri de celule.
Ținând cont de acest lucru, experții au introdus într-o probă de sânge uman bogat în celule LMA o cantitate considerabilă de anticorpi de creștere și activare și au descoperit un lucru remarcabil.
Anticorpii au reușit să transforme celulele bolnave în celule dentritice (celule cheie în sprijinul sistemului imunitar). Mai mult decât atât, prin expunerea prelungită la anticorpii respectivi, celulele au ajuns să semene foarte mult cu celulele care protejează organismul de amenințări ca virusurile, bacteriile și nu în ultimul rând, chiar celulele canceroase.
Din păcate, însă, descoperirea nu vizează decât celulele afectate de leucemia mieloidă acută, nu și de alte tipuri de cancer.
Cu toate acestea, cercetătorii speră ca tehnica să fie îmbunătățită în viitor astfel încât oamenii să poată scăpa odată și pentru totdeauna de această boală încă necruțătoare.
Sursă foto: northfoto.com.