Minitarte
Ingrediente: aluat – 250 g făină, 125 g unt rece, 3 linguri de zahăr, un vârf de cuţit de sare, un ou, 3 linguri de apă, puţin ulei pentru uns; cremă – 500 ml lapte, un plic de zahăr vanilat, 5 gălbenuşuri, 100 g de zahăr, 30 g de făină, un praf de sare; ornat – 500 g de struguri negri.
Preparare: pentru cremă, bate gălbenuşurile cu zahărul şi cu sarea. Adaugă făina, apoi laptele în care ai pus vanilia. Toarnă compoziţia într-o oală şi pune-o la fiert la foc mic, amestecând continuu, până se îngroaşă.
Pentru aluat, amestecă făina cu sarea şi cu zahărul, apoi fă în mijloc o adâncitură, în care pui untul fărâmiţat, apa călduţă şi oul. Frământă aluatul şi formează din el o bilă, pe care o înfăşori în folie alimentară şi o laşi la rece 30 de minute. Întinde aluatul şi taie cercuri pe care le aşezi în formele unse şi tapetate. Înţeapă cu o furculiţă aluatul şi dă tava la cuptor pentru 20 de minute. Cupele de tarte răcite se umplu cu crema de vanilie şi se aşază deasupra boabele de strugure.
Pandişpan
Ingrediente: 350 g zahăr, 350 g făină, 50 ml ulei, 4 ouă, o lămâie, un plic de praf de copt, 600 g struguri albi şi roşii.
Preparare: se freacă 150 g zahăr cu gălbenuşurile şi coaja rasă de lămâie. Se adaugă treptat uleiul şi făina amestecată cu praful de copt. Se bat albuşurile spumă, se adaugă restul de zahăr şi zeama de lămâie, apoi se amestecă uşor cu gălbenuşurile. Aluatul se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Deasupra, se pun boabele de struguri (fără sâmburi). Se bagă la cuptor 45-50 de minute.
Brioşe
Ingrediente: 270 g făină, 260 ml lapte de soia, 80 ml ulei, 110 g zahăr brun, o linguriţă de esenţă de vanilie, 1/2 linguriţă de sare, 1/2 linguriţă de bicarbonat, o linguriţă de praf de copt, 48 de boabe de struguri, 12 hârtii pentru brioşe.
Preparare: se curăţă de sâmburi boabele de struguri şi se lasă deoparte. Se preîncălzeşte cuptorul şi se aşază cele 12 hârtiuţe de brioşe în forma specială. Se amestecă într-un bol, cu telul, făina cernută, zahărul, praful de copt, vanilia, sarea şi bicarbonatul de sodiu. Se adaugă laptele de soia şi uleiul şi se amestecă până la omogenizare. Se pune câte o lingură de compoziţie în fiecare formă, după care se adaugă câte 4 boabe de struguri. Se completează cu restul de aluat, astfel încât să se umple cam trei sferturi din fiecare alveolă. Se bagă tava la cuptor timp de 20-25 minute.