Deşi e a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon (SUA), cu o valoare aproximată de experţii imobiliari la circa trei miliarde de euro, Casa Poporului valorează în actele oficiale ale Ministerului de Finanţe zero lei. Prin urmare, şi impozitele sunt… pe măsură, adică nici un leu! Şi asta, deoarece clădirea Palatului Parlamentului nu a avut niciodată recepţia finală întocmită, deşi funcţionează de mai bine de 30 de ani! Iar o clădire care nu are recepţia făcută practic nu există, aşadar nu trebuie plătite impozite pentru ea.
Clădirea are o suprafaţă totală de 330.000 de metri pătraţi, iar costul construcţiei a fost evaluat, în 1989, la 1,75 miliarde de dolari. Şantierul propriu-zis pentru construcţia Casei Poporului a început în 1980, când au fost demolaţi peste şapte kilometri pătraţi din vechiul centru al Capitalei. “Înălţarea” imobilului a fost visul măreţ al lui Nicolae Ceauşescu de a aduna într-un singur loc tot aparatul administrativ al ţării.
Sediile Guvernului şi Preşedinţiei, subevaluate
Palatul Victoria, cu o suprafaţă de 28.000 mp şi un teren de 8.000 mp, are în acte valoarea de 1,1 milioane de euro, în timp ce valoarea de piaţă ar fi, conform experţilor citaţi de Imopedia.ro, de circa 55 de milioane de euro. La Palatul Cotroceni, povestea se repetă. Clădirile a căror suprafaţă însumează 14.000 mp şi terenul de 190.000 mp au “în hârtii” valoarea de 4 milioane de euro, deşi cea de piaţă ar fi de minimum 30 de milioane de euro. Practic, cele două clădiri sunt subevaluate şi, prin urmare, impozitul perceput e mai mic.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro