Tânărul este singurul din tot judeţul care suferă de sindrom extrapiramidal sechelar, iar în toată ţara mai există doar câteva cazuri, relatează ziarul Gorj Domino. Nicu nu poate să bea apă cu paharul, să scrie sau să conducă o maşină. “Am fost marginalizat încă de când eram copil. Cei de vârsta mea şi oamenii mai mari mă credeau un ciudat. M-am obişnuit cu jignirile de toate felurile”, a declarat tânărul. Băiatul a urmat o şcoală specială, iar apoi a susţinut mai multe examene de diferenţă şi a intrat la Liceul Auto din Târgu-Jiu, pe care l-a terminat anul trecut. Anul acesta, din 290 de elevi ai şcolii, doar şapte au promovat examenul de bacalaureat, iar Nicu s-a numărat printre ei. Ba, mai mult, el a fost admis la Facultatea de Matematică şi Informatică Aplicată din cadrul Universităţii din Târgovişte, fără taxe.
Între timp, tânărul a devenit specialist în calculatoare. A lucrat şi la o firmă, dar nu a mai suportat jignirile patronului şi a plecat. Acum repară computerele prietenilor şi se ocupă de întreţinerea celor de la şcoala specială pe care a absolvit- o. Tot ce-şi doreşte în momentul de faţă este să-şi găsească un loc de muncă stabil. “A progresat din toate punctele de vedere, intelectual, dar şi social. Este un informatician foarte bun, care ne-a ajutat atât în timpul în care a fost elevul şcolii noastre, dar şi după aceea”, a declarat Nicolae Baiu, directorul Centrului de Educaţie Incluzivă din Târgu-Jiu.
Elevii fără Bac au prins gustul şomajului
Anul acesta, elevii care nu au dat bacalaureatul sau care nu au reuşit să-l ia au fost mai dornici să primească ajutorul de şomaj, faţă de situaţia din 2010, când puţini au fost cei care au trecut pragul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Din statisticile Agenţiilor, anul acesta, peste 29.000 de tineri s-au înscris pentru şomaj, în timp ce anul trecut, doar 21.000 au solicitat bani de la stat. Cei mai mulţi picaţi la Bac interesaţi de şomaj au fost în judeţele Olt (1.337), Vâlcea (1.321), Dâmboviţa (1.298). (Alexandra Ariciu)