Mulţi cititori declară că, deşi au o hotărâre judecătoreacă în acest sens, nu se regăsesc pe lista oficială a creditorilor FNI. AAAS precizează că aceştia pot urma procedura de întocmire şi depunere a cererilor de despăgubire prezentată pe site-ul instituţiei (www.aaas. gov.ro).
Actele necesare
Aşadar, dacă eşti o persoană păgubită şi nu ai apelat la un executor judecătoresc, trebuie să trimiţi o solicitare la AAAS, pentru plata despăgubirilor, însoţită de următoarele documente: cereretip, declaraţie notarială (original sau copie legalizată), extras de cont (original) cu ştampila băncii emitente, carnet depunător F.N.I. (original), raport de expertiză contabilă extrajudiciară, întocmit şi avizat de un expert contabil, în care să fie calculată valoarea unităţilor de fond la nivelul sumelor efectiv investite.
Conturile AAAS sunt blocate
Dar, chiar şi în această situaţie, AAAS precizează că nu va putea onora plăţile, cel puţin deocamdată, din cauza problemelor de ordin financiar apărute începând cu luna octombrie 2008: “AAAS nu poate face plăţi de altă natură decât cele prevăzute de art.1 alin.(2) din OG nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, întrucât conturile AAAS sunt blocate ca urmare a adreselor de înfiinţare a popririi depuse de către executorii judecătoreşti, în baza sentinţelor judecătoreşti, la Trezoreria Municipiului Bucureşti şi la EXIMBANK”. AAAS mai precizează că trebuie să onoreze atât cererile de despăgubire depuse de către creditori în baza sentinţelor civile pronunţate până în prezent (şi aici nu este vorba numai de creditorii FNI), cât şi cererile de despăgubire care au fost şi care urmează să fie depuse de către creditori în baza sentinţei penale nr. 423/20.03.2007, preluată de la C.N.V.M. în virtutea Legii nr.113/23.04.2013 (e vorba de peste 130.000 de creditori), precum şi alte creanţe deţinute împotriva AAAS. Ca urmare, popririle înfiinţate pentru recuperarea sumelor depuse la FNI nu au mai fost onorate din anul 2012, din cauza altor titluri executorii pentru care executorii judecătoreşti au obţinut, din partea instanţelor de judecată, validarea popririi.
Plata restanţelor, la o dată încă neprecizată
O evaluare a posibilităţilor de a pune în aplicare sentinţele vizând aceste despăgubiri este destul de dificil de realizat, în condiţiile în care volumul despăgubirilor rezultate din titlurile executorii depăşeşte cu mult resursele financiare ale AAAS. Data la care ar putea demara plăţile este condiţionată de disponibilităţile băneşti pe care AAAS le va obţine din desfăşurarea activităţii. “Întrucât în prezent resursele financiare dedicate acordării despăgubirilor sunt insuficiente, păgubiţii vor intra în posesia sumelor actualizate de îndată ce situaţia financiară se va remedia”- precizează AAAS. Până atunci, o asociaţie compusă din 3.672 de oameni, din cei peste 155.000 de foşti investitori care au de primit despăgubiri de la la FNI, a formulat o acţiune la CEDO, de unde aşteaptă o decizie favorabilă.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!